Diari La Veu del País Valencià
Sindicats i patronal aconsegueixen un acord en el conveni estatal del sector del calcer

Els sindicats CCOO i UGT i representants de la Federació d’Indústries del Calcer d’Espanya (FICE) i de l’Associació Espanyola d’Empresas de Components i Maquinària per al Calcer i la Marroquineria (AEC) han aconseguit un acord en el conveni estatal del sector del calcer en la reunió realitzada al Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (AVENC), que ha tingut lloc aquest dimarts.

El pacte s’ha aconseguit «in extremis», ja que era l’última oportunitat per a començar el 2023 amb un acord firmat, tot després d’un any de negociacions entre les dues parts per a aconseguir aquest acord que afecta més de 30.000 treballadors a l’Estat i que entrarà en vigor en la data de la seua firma, i mantindrà la seua vigència fins al 31 de desembre de 2025. No obstant això, els efectes econòmics s’aplicaran des de l’1 de juliol de 2022.

Amb l’acord s’han aconseguit millores salarials amb una pujada del 4% en 2022, amb efecte retroactiu des del passat mes de juliol, un 4% en 2023, un 2,5% en 2024 i un 2% en 2025 (en total un 12,5%), segons han informat en un comunicat la representació empresarial en la negociació.

A més, s’inclou una clàusula de revisió salarial que garantiria, en finalitzar el període de vigència, una revisió a l’alça, si s’escau, de les taules salarials per la diferència entre l’IPC real acumulat i la pujada salarial acumulada en taules fins a una diferència màxima del 3%, que s’addicionarà en les taules a partir de gener de 2026.

Pel que fa a la jornada laboral, l’acord aconseguit arreplega finalment, com demanaven els sindicats, una reducció de 4 hores en 2023, altres quatre hores en 2024 i quatre més per a 2025.

El portaveu de la representació empresarial en la negociació, José María Escrigas, s’ha congratulat d’aquest acord. «Hem aconseguit un acord que ens permet afrontar el 2023 amb el màxim d’unitat possible perquè empreses i treballadors isquen reforçats d’aquesta nova etapa. Acord que, a més, garanteix la pau social en el sector per als pròxims quatre anys», ha subratllat.

Els empresaris han reiterat que aquest acord és «només una demostració que no eludeixen la seua responsabilitat de garantir el poder adquisitiu dels treballadors», i han recordat que al llarg d’aquest període de negociacions són moltes les empreses que, tot i que no tenien obligació de fer-ho, ja han avançat increments salarials per a donar una resposta a la situació econòmica dels seus treballadors i les seues famílies.

Comparteix

Icona de pantalla completa