Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana presenta al·legacions a la proposta de reconeixement de la competència lingüística per homologació dels estudis

Escola Valenciana ha manifestat el seu desacord amb els criteris establits al Projecte de decret del Consell, pel qual es regula el reconeixement de la competència lingüística de valencià per a l’homologació dels estudis en el sistema educatiu valencià. Per això mateix, ha presentat al·legacions per a instar l’administració a rectificar aquest decret.

L’entitat cívica proposa que l’alumnat obtinga un nivell B1 del Marc europeu comú de referència per a les llengües (MECRL) a condició que s’haja aprovat l’assignatura del valencià en tots els cursos de primària fins al quart curs de Secundària, amb un 50% del temps d’aprenentatge en valencià com a mínim.

A més, considera que el nivell B2 només el podrà aconseguir l’alumnat que acabe el Batxillerat, sempre que s’haja cursat com a mínim, en la seua trajectòria d’ESO i Batxillerat, un 50% del temps d’aprenentatge en valencià i havent aprovat en tots els cursos l’assignatura del valencià. En la resta de circumstàncies, l’alumnat que vulga acreditar un nivell B2 de valencià haurà de presentar-se a un examen de la Junta Qualificadora, o una altra entitat creada per aquesta finalitat. En qualsevol cas, l’entitat es mostra oberta a revisar aquests criteris després d’una avaluació exhaustiva de l’aplicació dels diferents nivells de PEPLI en l’educació, recentment implantats.

Per a acreditar el grau C1, Escola Valenciana insisteix que qualsevol persona l’haurà d’acreditar mitjançant un examen d’organismes com la JQCV, l’EOI o CIEACOVA.

Escola Valenciana també ha demanat que s’estenga l’aplicació de la competència lingüística a tot el personal laboral de la Generalitat Valenciana, sense excloure cap àmbit de la funció pública valenciana, «si el que es desitja és que en un futur ningú ens faça canviar de llengua als qui volem viure en valencià, tant al carrer com a les institucions públiques». En aquest sentit, exigeix que es requerisca com a mínim un nivell C1 de valencià des del funcionariat de la categoria A1 fins a la C2.

Comparteix

Icona de pantalla completa