Diari La Veu del País Valencià
País Valencià, Balears i Catalunya coordinaran les polítiques de doblatge i subtitulació en català

Els governs del País Valencià, Balears i Catalunya han decidit coordinar les seues polítiques de doblatge i subtitulació en català en el marc de la Declaració de Palma, un acord signat el 2017 per a treballar conjuntament en matèria de llengua i cultura.

En la reunió, celebrada a Barcelona, s’hi han abordat diversos temes de política lingüística i, entre altres qüestions, les tres administracions han acordat crear un grup de treball per a millorar el sistema d’homologacions de títols de català procedents de l’ensenyament reglat.

Un altre punt tractat ha sigut la situació de la llengua en el món digital. D’una banda, els tres governs han compartit preocupació perquè perceben una «relegació» del català en els cercadors d’internet, les causes de la qual estan analitzant. D’altra banda, la secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Gina Tost, ha exposat als participants el moment en el qual es troba el projecte AINA, finançat per Catalunya i executat pel Barcelona Supercomputing Center. S’han explorat vies per a assegurar la participació de tres governs.

Els responsables de Política Lingüística dels tres territoris també han pactat que la segona edició de la Barata, trobada de joves creadors digitals en català, tinga lloc a València l’octubre del 2023.

Així mateix, s’ha treballat el tractament del català en les institucions espanyoles i europees; les enquestes de coneixement de la realitat sociolingüística en el conjunt de territoris; l’atenció de queixes lingüístiques, i les accions per a promoure el català en els àmbits de la salut, l’empresa i l’audiovisual entre altres aspectes.

A la trobada, hi han assistit el secretari de Política Lingüística del Govern català, Francesc Xavier Vila; el director general de Política Lingüística i Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, i la directora general de Política Lingüística del Govern balear, Beatriu Defior. Han sigut rebuts per la consellera Natàlia Garriga. També hi ha participat el subdirector general de Llengües del Departament d’Educació català, Andreu Freixes.

Les reunions dels responsables de política lingüística dins de la Declaració de Palma es fan quadrimestralment de manera presencial i rotatòria en els tres territoris. La pròxima trobada tindrà lloc a València.

Comparteix

Icona de pantalla completa