Diari La Veu del País Valencià
Una guia dona a conéixer 9 jaciments paleontològics de les comarques del nord del País Valencià

La Diputació de Castelló ha publicat a la seua web Paleontologia castellonenca: Dinosaures i altres fòssils, una guia didàctica i de fàcil lectura de nou jaciments: Almenara i Ribesalbes, a la Plana Baixa; Begís, a l’Alt Palància; Araia (l’Alcora), a l’Alcalatén, i Portell, Cinctorres, Vallibona, Morella I i Morella II, als Ports. A més, de cadascun s’inclou una guia específica.

Per a aquest lliurament inicial s’han seleccionat els jaciments de més valor científic, fonamentalment referits a dinosaures, encara que la previsió amb la qual es treballa és de la d’incorporar-ne altres a partir del pròxim any. El treball de confecció de les guies ha estat fet pels paleontòlegs José Vicente Gasulla i Andrés Santos.

La presentació oficial s’ha dut a terme a la Diputació de Castelló, on la diputada de Medi natural, María Jiménez, ha explicat que l’objectiu que persegueix aquesta guia és el de valorar el patrimoni natural, «vist des d’una perspectiva diferent, ja que la província de Castelló pot presumir de tindre una gran riquesa paleontològica, de les més importants de l’Estat, que també pot ajudar a fomentar sinergies amb altres sectors, especialment el turisme».

La diputada ha recordat que les comarques del nord del País Valencià constitueixen una potència des del punt de vista de la paleontologia de vertebrats, fonamentalment dinosaures, encara que també existeixen uns altres igualment rellevants d’invertebrats i plantes.

En la presentació, hi han participat els autors de guia. José Miguel Gasulla ha assenyalat que aquest treball permetrà que es conega que aquest territori, una referència en el món de la paleontologia. Per part seua, Andrés Santos ha explicat que la guia també inclou referències geològiques i històriques de les poblacions en les quals se situen els jaciments.

Comparteix

Icona de pantalla completa