Diari La Veu del País Valencià
Compromís lamenta que l’«ecosistema de corrupció» esguite el PSPV i UP li exigeix una «regeneració interna»

Compromís rebutja que «l’ecosistema corrupte del PP haja esguitat a altres partits», després que la Guàrdia Civil haja conclòs que diversos empresaris van pagar despeses de campanya de candidates socialistes el 2007 i 2008, mentre Unides Podem insta el PSPV a «mirar-se una mica a l’espill» i apostar per «la regeneració interna».

Així han valorat els diputats a les Corts Carles Esteve i Ferran Martínez, respectivament, l’informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que conclou que empresaris van pagar despeses de marxandatge de la campanya de Carmen Alborch per a les eleccions municipals del 2007, en les quals va encapçalar la llista per València, i de qui va ser vicepresidenta del govern espanyol M. Teresa Fernández de la Vega quan va ser la candidata al Congrés per València en els comicis del 2008.

Aquest informe s’inclou en la peça separada 7 del cas Assut, sobre la qual s’ha alçat el secret de sumari. En aquest procediment, en la peça principal, amb més de mig centenar d’investigats, s’indaguen presumptes comissions a canvi d’adjudicacions d’obra pública per part d’empreses adjudicatàries durant l’etapa de Rita Barberá com a alcaldessa de València.

Com a portaveu adjunt de Compromís a les Corts, Esteve ha reconegut que a la coalició -governa al costat del PSPV en la Generalitat i en l’Ajuntament de València- li «preocupa» aquest cas de presumpta corrupció, com qualsevol altre. «Continuarem lluitant contra la corrupció, vinga d’on vinga, en el govern i en l’oposició i tinga el nom que tinga», ha recalcat, i ha lamentat que a finals del 2022 continuen transcendint casos d’«aquell ecosistema corrupte del Partit Popular».

Sobre les relacions entre algun dels investigats, com ara l’exresponsable de finances del PSPV Pepe Cataluña, i representants de l’actual Consell, s’ha limitat a insistir que Compromís no tindrà «cap dubte» a combatre la corrupció afecte qui afecte, perquè ha garantit que per a això van entrar a governar el 2015.

La «diferència», ha remarcat, és el comportament dels partits a l’hora d’actuar quan un dels seus integrants es veu esguitat en un cas així, ja que veu diferent un «ecosistema corrupte» amb què «una persona corrupta faça trampes» dins d’una formació política. «Si un partit ha de prendre mesures respecte a persones relacionades amb la corrupció, ho ha de fer des del principi», ha subratllat.

En la mateixa línia, el portaveu adjunt d’UP ha assenyalat que aquest informe revela el que passava «els pitjors anys de la corrupció del PP», quan «els corruptes no només compraven al partit del govern, sinó al principal partit que estava aleshores en l’oposició». Això, a parer seu, pot explicar «per què el PP va estar tants anys governant» i demostra que «PP i PSPV concorrien dopats a les eleccions». Per això ha instat els socialistes a «veure què queda de tot açò».

Quan li han preguntat pel paper de càrrecs socialistes actuals en aquest procés, ha remarcat que no és ni fiscal ni jutge ni advocat, com l’exsíndic socialista Manolo Mata, i ha proclamat: «Tots tenim la garantia que en huit anys de govern del Botànic no ha eixit a la llum cap cas com en l’època del PP».

El diputat de la formació morada ha garantit que «mai» estarien disposats a admetre-ho, ni en el si d’UP ni en el tripartit, i ha descartat que «calga posar la mà al foc» ni pels socialistes ni per ningú perquè, igual que sosté Compromís, l’important és «la manera en la qual un partit respon i com depura responsabilitats perquè no torne a ocórrer». «Per açò és important que el PSPV ho faça», ha insistit.

Comparteix

Icona de pantalla completa