L’oratge d’aquests dies i el que tenim per davant fa que molta gent puga parlar de «bon oratge», però, personalment, pense que no està fent ni farà bon oratge i que va a pitjor, perquè el desembre i el gener és normal que un anticicló abrace tota la península Ibèrica proporcionant oratge estable i que les boires siguen les protagonistes a primera i última hora del dia (fins i tot que en algunes zones com ara la vall de l’Ebre o punts de Castella no es desfacen en tot el dia).

El que no és tan normal són les temperatures que tindrem els primers dies de l’hivern, els dies de Nadal.

Venim d’una temporada on els fronts atlàntics han estat enviant-nos ponents i deixant altes les temperatures al País Valencià i ara és l’anticicló el que ens envia vents de ponent que, sense bufar amb molta força, ens fan arribar una massa d’aire des del nord d’Àfrica que ens farà anar quasi en mànega de camisa al centre del dia des de hui mateix.

Al cel veurem pinzellades de núvols alts i potser algun banc de boira a primera hora, però el vent de component oest s’encarregarà de desfer les boires i de fer pujar encara més les temperatures.

Per cert, l’hivern comença hui de forma oficial 12 minuts abans que els rellotges arriben a les 11 de la nit. Tindrà una durada de 88 dies i 23 hores fins que la primavera comence el 20 de març.

A la posta de sol podrem veure fins a 5 planetes a l’inici de l’hivern, però Mercuri i Saturn desapareixeran del cel a l’inici de gener i de febrer respectivament.

Si els núvols i el fred no ho impedeixen, tenim dues pluges d’estrelles, la dels Úrsids i la de les Quadràntids que, a més, coincidirà quan la Terra i el Sol estan més pròxims (el 4 de gener és el moment de màxima proximitat. 5 milions de quilòmetres menys que al juliol).

I demà dijous pujaran tant les mínimes com les màximes. A la costa les temperatures nocturnes quedaran entre els 11 i els 15 graus, i a l’interior difícilment baixaran dels 5 graus.

Al centre del dia els termòmetres tocaran o superaran els 20 graus a la costa i a les comarques centrals mentre que per l’interior i a les zones de muntanya quedaran entre els 15 i els 19 graus.

Divendres encara podran pujar un poc més les temperatures i el cap de setmana de Nadal l’oratge es mantindrà estable i les temperatures tot i baixar només ho faran dos o tres graus.

Passeu bon dimecres… ploga o faça sol, faça fred o calor.

Comparteix

Icona de pantalla completa