Diari La Veu del País Valencià
L’olivera Morruda, a Sogorb

L’olivera Morruda, a Sogorb (l’Alt Palància), és un arbre monumental situat al bell mig de la serra de la Calderona, a prop de la masia de Ferrer. El nom prové de la varietat típica de la comarca.

És un exemplar que mostra un vigor excel·lent, amb una abundant collita de fruits. Destaca el perímetre del tronc, de més de 6 metres; l’amplitud de la capçada, d’uns 12 metres de diàmetre, i l’alçària, d’uns 8 metres.

Les branques descansen sobre uns puntals per evitar possibles trencaments a causa del pes. Amb aquestes dimensions espectaculars i una edat estimada d’uns 1.500 anys, aquest majestuós arbre és història viva de la cultura mediterrània, i un patrimoni extremadament valuós que cal conservar.

El 2008, La Morruda va ser reconeguda com la millor olivera monumental de l’Estat per l’Associació Espanyola de Municipis de l’Olivera.

El magnífic estat de conservació d’aquesta olivera mil·lenària és fruit de les bones cures que ha rebut durant tota la seua vida. Es tracta d’un arbre molt conegut i molt apreciat pels sogorbins, cosa que garanteix la supervivència d’aquesta joia de la serra de la Calderona.

Comparteix

Icona de pantalla completa