Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol mantindrà ajudes del 2022 per a compensar la retallada de dies de pesca a la Mediterrània

El govern espanyol ha anunciat que mantindrà durant el pròxim any el model de sistema d’ajuts implantat al 2022 per a compensar la flota per la retallada de dies de pesca a la Mediterrània, acordada al Consell de Ministres de la Unió Europea.

La secretària general de Pesca, Alícia Villauriz, ha sigut la persona encarregada de realitzar aquest anunci durant la reunió que ha mantingut per videoconferència amb el grup de treball de la Mediterrània, ja que aquest sistema ha permès el manteniment de les rendes durant el període de recuperació del recurs.

Villauriz ha analitzat amb el grup de treball els resultats del Consell de Ministres de Pesca celebrat entre l’11 i el 13 de desembre, en el qual l’Estat espanyol va defensar que les mesures per al pla de gestió pesquera s’orientaren a la millora de la selectivitat de les arts de pesca, i no exclusivament a la reducció de dies de pesca, tal com entén la Comissió Europea.

Agricultura va recordar que en eixe consell es va assolir una millora sobre la proposta inicial de la Comissió, que plantejava una reducció del 7,5% en els dies de pesca, i que finalment es va establir en el 3,5% neta si s’aplica el denominat mecanisme de compensació, que requereix el compliment d’algunes condicions, com ara l’establiment d’una veda per als reproductors de lluç d’almenys quatre setmanes en determinades èpoques de l’any, o l’increment de la selectivitat de les arts de pesca.

La secretaria general de Pesca ha informat que, a més de la compensació aconseguida al Consell de Ministres, es compensarà amb càrrec a la reserva de dies de l’Estat espanyol, fins a un 5%, a aquells bucs que complisquen amb les mesures exigides en matèria de selectivitat. El càrrec associat a finançar el canvi de malles es pot afrontar a través del Fons Europeu Marítim de la Pesca i l’Aqüicultura.

Al Consell també es va adoptar la continuïtat de dues mesures iniciades aquest 2022: el règim d’esforç per als bucs que treballen amb hams al lluç, i un nivell màxim de captures per a la gamba roja. Per al primer es mantenen els dies assignats, però per al segon la xifra disponible al 2023 serà de 828 tones per a l’Estat espanyol, un 5% inferior a la quantitat assignada aquest any 2022. Les dues mesures es troben ara al Tribunal de Justícia de la Unió Europea després d’haver-se presentat sengles recursos.

El grup de treball del Mediterrani, format per representants del sector pesquer de l’Estat, continua tots els treballs coordinats des del 2019 per a l’aplicació del Reglament 2019/1022 del Parlament Europeu i del Consell, pel qual s’estableix un pla plurianual per a la pesca demersal al Mediterrani occidental.

Villauriz ha reiterat al sector «el compromís ineludible» del Ministeri espanyol d’Agricultura, Pesca i Alimentació amb una gestió pesquera sostenible a la Mediterrània a través de la defensa d’un enfocament integral i equilibrat en l’aplicació del pla plurianual per als recursos demersals

L’Estat espanyol es recolza en els informes científics que demostren que la consecució del Rendiment Màxim Sostenible s’ha de basar en una gestió pesquera que aposte per la millora de la selectivitat de les arts de pesca, i no en una reducció addicional dels dies de pesca.

Comparteix

Icona de pantalla completa