Diari La Veu del País Valencià
Les Magues de Gener eixiran en cavalcada el 15 de gener

La Societat Coral el Micalet ha anunciat que la huitena cavalcada de les Magues de Gener se celebrarà sota el lema «Salvem el planeta», el diumenge 15 de gener del 2023, a València. Destinada a xiquets i xiquetes, aquesta expressió cívica i festiva per celebrar el solstici d’hivern, té com a protagonistes les Magues de Gener.

Enguany, les dones que encarnen aquest paper són Maria Colomer —actriu, pedagoga teatral i directora—; Àngela Escribano —formadora en prevenció de violència de gènere— i Carmen Alonso —periodista i pòdcaster. Juntes, pretenen simbolitzar tres conceptes universals: la llibertat, la igualtat i la fraternitat-sororitat. A més de les Magues, participaran en la cavalcada grups de dolçaina i tabal, de dansa, batucades, muixerangues, gegants i cabuts, grups d’animació, professionals del circ, associacions culturals, institucions, plataformes ciutadanes i formacions musicals.

El recorregut d’aquesta festa, ja amb la denominació de tradició per part de l’Ajuntament de València, serà l’habitual: eixirà del Parterre a les 11.30h, pels carrers de la Pau i de Sant Vicent, fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament, on actuaran les muixerangues i des del balcó, Pau Alabajos. Seguidament les magues transmetran els seus missatges.

Tonetxo Pardiñas, com a president del Micalet, ha manifestat la il·lusió amb la qual encaren el retorn de la cavalcada a la normalitat, després dels canvis produïts per la situació sanitària global, que obligaren a adaptar-la a altres formats. Cristina Escrivà, coordinadora de l’acte, ha destacat la gran participació de grups de diferents comarques del País Valencià que caracteritza la festa. Les tres magues enviaran cartes als xiquets i xiquetes els tutors dels quals ho sol·liciten, a través de la web del Micalet, adjuntant un retallable temàtic de la Festa de la infantesa.

Enguany, la Festa de la infantesa destaca el seu vessant més artístic i literari. Va començar amb la inauguració de l’exposició «Dones il·lustrades!», d’Àfrica Abril, i aquesta setmana reprén la programació en companyia de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, amb un recital sota el lema de la cavalcada: «Salvem el planeta». A partir del 2 de gener, s’obrirà la convocatòria de la III Mostra d’Art #ElMicaletSC: «Poesia i il·lustració», enfocada a propostes que barregen les dues disciplines. També hi ha hagut espai per a la memòria, amb la projecció del documental Morir tranquil·la. Bebés i mares furtades a terres valencianes.

El 10 de gener s’inaugura l’exposició «Matilde Salvador. Una vida musical», que té com a fil conductor el llibre que es va repartir durant la Cavalcada de les Magues de Gener 2022, amb il·lustracions del dissenyador Román Sánchez. Comptarà, gràcies a l’Institut Valencià de Cultura i altres entitats, amb material original d’aquesta compositora i pintora castellonenca, Miquelet d’Honor des de l’any 1993.

Així, la música estarà molt present en aquesta festa, amb la presentació del llibre Música i versos a l’escola, que es farà arribar als centres educatius del barri, i a tots aquells que ho sol·liciten. Aquesta publicació, que conté un CD amb les gravacions, compta amb les partitures de Gabriel Benavides, Francisco Javier González Arnal i el grup Klimt; i amb els textos d’Alba Fluixà, Roser Furió, Marc Granell, Encarna Sant-Celoni i Víctor Benavides. Les cançons, interpretades per Mireia Pardiñas, el Grup de Cambra Marxant i Klimt València, es faran públiques al llarg dels mesos de desembre i gener a les xarxes de la Festa de la infantesa.

A més, dintre de la programació habitual del centre, s’han celebrat concerts com el de l’Orfeó el Micalet o l’Hivern solidari, amb la recollida d’aliments per a l’Associació Veïnal de Patraix.

Des del dimarts 27 al divendres 30, el Micalet oferirà sessions gratuïtes d’una selecció de matèries de la seua escola: Interpretació teatral, Improvisació teatral i Teatre musical. Les experiències estan dividides en grups per edats, des dels 6 anys fins a adults. El formulari d’inscripció es pot trobar a la seua pàgina web. Aquestes propostes tenen com a finalitat introduir la gent en el món del teatre mitjançant el joc, desenvolupant la creativitat, la imaginació i l’expressió.

Comparteix

Icona de pantalla completa