Diari La Veu del País Valencià
El mas i el riurau del Fondo, a Massarrojos

El mas del Fondo, a Massarrojos (l’Horta Nord), situat al camí de Camarena, a la part de secà del terme, era probablement una explotació privada de finals del segle XVIII i principis del XIX establerta amb el permís senyorial de l’orde de Santa Maria de Montesa.

Segons Miguel del Rey, en cas de ser un bé de l’orde, hauria estat venut en subhasta la dècada del 1830, arran de la desamortització dels béns eclesiàstics decretada pel govern espanyol. En tot cas, a partir de l’època esmentada ha estat una propietat privada.

Quant al riurau, no hi ha informació concreta del seu origen i no necessàriament hauria de ser coetani al mas. Podria tractar-se d’una construcció ja del segle XIX, dedicada al negoci de la pansa com correspon a aquestes construccions tan típiques de la Marina. Segons els catàlegs del PGOU de València, l’actual família propietària conserva un plànol del 1886 titulat «Colonia Agrícola».

El riurau està situat en una esplanada amb altres dependències i consta d’una nau de planta rectangular, amb unes dimensions de 51 m per 11 m, dotada de grans arcades als laterals per permetre l’airejament de l’interior. Aquestes tenen forma el·líptica i una altura al centre de 2,4 m. La coberta, a dues aigües, està sostinguda per pilars centrals i bigues de fusta de grans dimensions. La fàbrica és de rajola i maçoneria. Al voltant del pati, també hi ha altres assecadors més xicotets i un aljub.

Comparteix

Icona de pantalla completa