El castell de Xestalgar (els Serrans), anomenat Los Murones, està situat en un cingle, al marge esquerre del riu Túria, des d’on es pot controlar tota la vall i els accessos.

D’origen musulmà, es va construir probablement al segle XII. Després de la conquesta cristiana, va ser modificat i ampliat per a adequar-lo a les necessitats d’aquesta època, en la qual s’utilitzava el foc artiller. La fortificació es va haver d’abandonar prompte, ja que els senyors es van traslladar al poble, on es van bastir la residència palatina.

La fàbrica és majoritàriament de tàpia i presenta la particularitat que a l’interior de l’encofrat quasi no s’ha usat morter, que ha estat emprat pràcticament només a la part exterior de protecció, i és la terra el component fonamental.

La muralla perimetral, que ha desaparegut pràcticament, té traçat pentagonal, encara que irregular, i posseeix diverses torres circulars de defensa, de les quals en resten dues a la zona inferior, més pròxima al poble. També s’ha conservat part de la torre de l’homenatge, de planta rectangular, tres altures i terrassa amb merlets. Tampoc hi ha molts vestigis de les dependències interiors. Al pati d’armes, hi destaca un aljub.

El castell disposava de tres túnels que facilitaven la fugida dels habitants i que el comunicaven amb la vila i les hortes circumdants, actualment encegats.

Comparteix

Icona de pantalla completa