Diari La Veu del País Valencià
Les Corts reclamen paralitzar el megaprojecte solar de les Coves de Vinromà, Benlloc i Cabanes

Les Corts Valencianes han reclamat aquest dimarts al govern espanyol la «paralització immediata» del projecte Magda, un megaparc fotovoltaic amb una gran afecció paisatgística projectat a les Coves de Vinromà -fonamentalment-, a més de Benlloc i Cabanes (la Plana Alta). Així s’ha acordat gràcies a una Proposició No de Llei presentada per Compromís i defensada en la comissió de Medi Ambient per la diputada Graciela Ferrer, qui ha aconseguit que PSPV i Podem donen suport a la proposta. Compromís ha remarcat que «aposta per la implantació d’energies renovables, però des d’una perspectiva sostenible i respectuosa amb el medi ambient i amb el paisatge».

El portaveu adjunt de la coalició a les Corts, Vicent Marzà, ha subratllat que «amb aquest acord donem compliment al nostre compromís d’escoltar la veu dels xicotets municipis, que majoritàriament s’han posicionat contra un megaprojecte solar que suposa una destrucció del paisatge a l’interior, un model energètic poc compatible amb el territori». A més, ha subratllat que el model energètic de Compromís, que aposta per les energies renovables ha d’implicar les comunitats energètiques locals i la producció sostenible i de proximitat. En aquest sentit, ha recordat que el projecte Magda, que per la gran dimensió és de competència estatal, «no ha tingut en compte l’opinió dels municipis ni dels veïns directament afectats, ja que ni tan sols ha respost als centenars d’al·legacions presentades davant els ministeris».

Marzà també ha recalcat que molts dels informes elaborats per departaments del Consell respecte al Magda, com els de Territori o els de la Direcció General de Prevenció d’Incendis, entre altres departaments, han detectat deficiències al projecte que encara estan per esmenar.

D’altra banda, la proposició de Compromís aprovada es posiciona respecte d’altres grans projectes a les comarques del nord del País Valencià en els quals el govern espanyol no ha tingut en compte ni la posició del Consell, ni la de Diputació ni la dels municipis afectats.

En aquesta línia, la PNL reclama la paralització de la MAT, que actualment està en execució en alguns trams, així com el desmantellament del Castor. Cal recordar que tant la MAT com el Castor, les Corts Valencianes, a proposta de Compromís han reclamat de manera reiterada la paralització i el desmantellament, respectivament, però l’executiu espanyol no n’ha fet cas. Per aquest motiu, Compromís torna a reclamar al govern espanyol el compliment d’aquest acord.

Comparteix

Icona de pantalla completa