Diari La Veu del País Valencià
La Festa de la Poesia de la Mariola, un èxit cultural

El passat dia 9 de desembre es van reunir a Alfafara (el Comtat) onze grans noms de la poesia valenciana. La gran afluència de públic durant tota la jornada va sorprendre l’organització, que va veure com els productes que havia preparat per oferir durant els diferents actes –xocolate, cafès, i fins i tot sopars– s’esgotaven amb rapidesa. Tot un èxit tractant-se d’una festa al voltant de la poesia i en un poble xicotet ben entrada la tardor.

A les 12 del migdia va començar la festa amb un vermut al bar Ca Vaquero. A poc a poc va anar acudint gent fins omplir el local. Luisa Fuster i Josep Vicent Cabrera, moderats per Ismael Sempere, van parlar dels seus processos creatius i van recitar alguns dels seus versos.

Després de dinar va arribar l’hora de fer el cafè al restaurant Bolumini. La divulgadora literària Empar Puerto va ser l’encarregada de presentar i generar debat entre els poetes Vicent Botella, Ximo Cano i Manel Rodríguez-Castelló.

Des d’allà dalt va arrancar la Ruta Literària pel poble a càrrec de Pep Vanyó, del Grup de Teatre d’Alfafara, durant la qual es van llegir poemes dels escriptors convidats, d’altres poetes i de gent del poble, acompanyats en el passeig per la música del Grup de Dolçainers i Tabaleters d’Alfafara. Hi va haver moments per als riures, amb poemes humorístics i satírics; i també per als plors, com els que van ofegar la veu de Pep mentre recitava un poema escrit per ell mateix als racons del seu poble. La gent, a mesura que el recorregut avançava, i convocats pels tocs de dolçaina, anava eixint de les seues cases i sumant-se a la comitiva fins a anar a parar, ja de nit, al Centre Cultural El Patronat.

Pep Vanyó a la ruta literària – Kike Suay

Allà va tindre lloc el berenar, amb els versos de Maria Josep Escrivà, Salvador Bolufer i Josep Lluís Roig i amb xocolata i fartons, que es van acabar pràcticament en el moment en què es van posar a la venda.

La llibreria Detroit d’Alcoi hi va muntar una paradeta amb llibres dels autors que van vindre aquell dia perquè el públic poguera comprar-ne des del berenar fins a l’hora de sopar. Segons va afirmar el llibreter, les vendes van anar molt bé, i es van arribar a esgotar fins i tot alguns títols.

A continuació va tindre lloc el Recital General de Poetes Convidats, on els qui no ho havien pogut fer abans van recitar per donar a conèixer la seua poesia a la gent del poble, que ja omplia el gran Saló d’Actes del Centre Cultural, amb moments d’autèntica emoció, com quan el poeta Vicent Botella va recitar un poema que havia escrit allà mateix, feia uns minuts, dedicat a la seua àvia, que es debatia, en aquell moment, entre la vida i la mort.

Tot seguit, va tindre lloc l’homenatge a Josep Piera pels seus més de 50 anys de producció literària i la publicació de la seua Poesia Completa, editada per la Institució Alfons el Magnànim. L’homenatge es va iniciar amb la breu intervenció d’Ismael Sempere com a poeta amfitrió i coordinador de la Festa de la Poesia de la Mariola, seguida de la intervenció de Vicent Berenguer, editor i poeta de Banyeres de Mariola, que va lloar la figura del poeta homenatjat. Després, Josep Lluís Roig va llegir un text de l’escriptor Joan Deusa, que no va poder acudir a l’acte per motius de salut, i, finalment, va intervenir el mateix Josep Piera, que va parlar de la poesia i la vida, i de la importància de les noves generacions de poetes i artistes, tot agraint i acceptant l’homenatge amb alegria.

Tot seguit va tindre lloc la representació de la peça teatral Com nàufrags contra el mar, un breu espectacle que la companyia Criatura Teatre va muntar especialment per a l’ocasió a partir d’una selecció de versos de Josep Piera, amb Raquel Garabal i Ismael Sempere com a intèrprets i Rubén Martí com a músic. La representació va despertar l’emoció entre el públic i en el mateix Josep Piera, qui es va acostar a felicitar la companyia.

Acabat l’homenatge va arribar el sopar popular allà mateix: els Joves de la Serra de Mariola van oferir aliments a més d’un centenar de persones, amenitzats per la música del quintet de jazz alfafarenc The Walkintet. També va haver-hi moments per a la lectura de poemes per part de quatre joves poetes de la Serra Mariola, d’entre 18 i 20 anys, a qui els més veterans van animar a seguir escrivint.

Després del sopar va ser el moment del punxadiscos, Mintxo Electrònic, que va posar música fins a ben entrada la matinada per a un bon nombre de joves, molts vinguts de pobles veïns, mentre que a la barra els Amics dels Reis d’Orient d’Alfafara oferien begudes i copes a preus populars.

La Festa de la Poesia de la Mariola, per tant, va veure superades les seues expectatives, i va aconseguir el que es proposava: acostar la poesia a un públic general i divers, omplir de vida i literatura els carrers d’un poble xicotet a les portes de l’hivern i convertir eixe petit racó de la Serra de Mariola, per un dia, en el centre literari del país.

Comparteix

Icona de pantalla completa