Diari La Veu del País Valencià
Els collidors de taronja convoquen vaga indefinida en plena campanya davant el «bloqueig» del conveni

UGT PV i CCOO PV han convocat una vaga indefinida a partir d’aquest dimarts 13 de desembre en la collita de taronja, contra el «bloqueig» d’un nou conveni col·lectiu en el sector i per a exigir que les patronals milloren les seues propostes i posen sobre la taula «salaris i condicions concordes a la vàlua» dels treballadors.

D’aquesta manera, en plena campanya, prop de 60.000 treballadors estan cridats a secundar la vaga indefinida en defensa d’un «conveni digne» per al sector, segons ha informat CCOO.

El passat 10 d’octubre del 2022 es va constituir la Comissió Negociadora del Conveni Col·lectiu de Recol·lecció de Cítrics del País Valencià composta per CCOO Indústria PV i UGT-Fica PV la part social, i per la part empresarial pel Comité de Gestió de Cítrics (CGC) i l’Associació de Cooperatives Agroalimentàries valencianes.

Després de diverses reunions de la comissió negociadora, «no ha sigut possible acostar postures que permeten arribar a un acord per la inflexibilitat de la patronal», ha criticat el sindicat.

En concret, la patronal ofereix un conveni de quatre anys de vigència que «separa el destall del salari hora». Planteja, en l’àmbit del destall, un increment salarial de l’1,5% el 2023, 1,25% el 2024, 1% el 2025 i un 0,75% el 2026. En el salari hora, ofereixen un increment del 3% el 2023, del 2,5% el 2024, del 2% el 2025 i de l’1,5% el 2026.

CCOO considera «inacceptable» l’oferta, ja que «pretén que les persones treballadores del sector assumisquen els increments del cost de la vida». «És senzillament un insult a la intel·ligència i a la professionalitat del personal del sector. Una vegada més aposten per una desregulació total del sector i salaris de misèria», ha denunciat.

En aquest sentit, han exposat que la collita de taronja és «un sector estratègic i fonamental per a l’economia valenciana, però aquest pes no té cap impacte en les condicions de vida i treball del personal». «Les quadrilles fa anys que són maltractades i menystingudes, amb salaris de misèria, en precàries condicions de protecció a la salut, assumint altres tipus d’activitats que no estan regulades en el Conveni, però que fan sense que se’ls remunere», han conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa