Diari La Veu del País Valencià
La torre Beltrans, a Ares del Maestrat

La torre Beltrans, a Ares del Maestrat, és una masia fortificada situada al vessant sud de la serra d’en Celler, a un centenar de metres de l’Hostalet de Benassal.

El lloc va estar ocupat abans per una antiga alqueria musulmana. Per això, es pot afirmar que és una de les masies més antigues i més grans de la zona.

Possiblement, l’edificació actual es va construir en temps de Pere Beltran, al segle XVI, que hi va viure amb la seua família, segons informació que es pot extreure dels judiciaris d’Ares d’aquesta època.

Aquesta mena de conjunt arquitectònic rural tenia dues zones clarament diferenciades: la masia i la torre. Aquesta última s’adapta a les necessitats de l’ús residencial que se’n feia, representant l’edifici principal de l’explotació agrària, malgrat que en un primer moment va tindre també un destacat paper defensiu. Així, una i l’altra evolucionen de manera diferent al llarg del temps a causa de l’especialització d’ús.

La torre presenta planta quadrada, quatre pisos i coberta amb teules. A la planta baixa, hi apareix, en un lateral, la porta d’entrada, així com les quadres i el magatzem d’eines de cultiu.

L’habitatge i els graners estaven a les plantes superiors, a les quals s’accedia per una escala. Les finestres de l’últim pis servien de troneres.

Durant el segle XVI, les torres masies es van associar als colomers ubicats a la coberta, la qual cosa va fer que adoptaren un aspecte molt concret, amb pilons a manera de merlets de ressonàncies militars. A més, aquests colomers podien complir funcions d’avís davant d’atacs.

En l’actualitat, la torre té adossada una ampliació més moderna.

Comparteix

Icona de pantalla completa