Diari La Veu del País Valencià
El Tempir, al Consell de Col·legis de Metges: «La competència lingüística és inherent i inseparable de la competència professional»

El Tempir, l’associació cívica en defensa de la llengua i la cultura valencianes al sud del país, ha respost al Consell de Col·legis de Metges al País Valencià, que aquest dilluns va criticar l’exigència del C1 de valencià, que «la competència comunicativa i lingüística del personal sanitari és inherent i inseparable de la competència professional».

Quant a l’afirmació del Consell que «el sistema sanitari s’ha d’enfocar a assolir l’excel·lència», l’associació d’Elx assenyala que «l’excel·lència exigeix no sols ser un professional expert en la matèria sinó que també ho siga com a comunicador». «O això o disminuirà l’assistència mèdica de qualitat del metge envers el pacient valencianoparlant», afegeix.

A més, continua l’entitat il·licitana, «si el Consell no entén que és indissociable de la qualitat assistencial la necessitat d’una intercomprensió empàtica (de solidaritat i identificació amb l’altre) entre metge i malalt valencianoparlant, aleshores no són bons professionals perquè no veuen que d’aquesta intercomprensió depén l’estat de salut i, per consegüent, la vida dels pacients».

Per tant, indica, «la competència comunicativa i lingüística del personal sanitari és inherent i inseparable de la competència professional, les quals obligatòriament s’han d’assegurar en els processos de formació, selecció, promoció, trasllat i assignació de llocs de treball».

En conseqüència, afirma El Tempir, «el Consell de Col·legis de Metges no pot contraposar la selecció de personal sanitari competent a la valoració indefugible i necessària de la competència lingüística», ja que això «és enganyós i trampós». «No es pot perpetuar l’immobilisme i el confort d’uns sobre els drets dels altres», assevera.

Finalment, l’associació cívica pregunta: «Per a quan un pla de formació lingüística seriós de la Conselleria de Sanitat per al seu personal sanitari?». I, «quan s’exigirà a l’Administració de l’Estat el compromís d’atendre els pacients en valencià en el procés de formació i selecció de candidats residents?»

El Tempir conclou: «Sí que cal exigir-vos el C1, més enllà del mèrit, com a requisit. No hi poden haver excepcions».

Comparteix

Icona de pantalla completa