Diari La Veu del País Valencià
El mas de Tena, a Vilafranca

El mas de Tena o torre del mas de Tena, a Vilafranca (els Ports), és un edifici agrícola i residencial fortificat, situat en un pla conreat al camí que uneix el poble i els masos de Roig i de Figueres.

Al terme de Vilafranca, hi ha una gran quantitat de masies fortificades, ja que la zona no disposava d’un castell que permetera als agricultors disseminats refugiar-s’hi en cas de perill. Si tenim en compte que aquesta zona ha estat involucrada en tots els conflictes bèl·lics, des de la conquesta cristiana a la guerra del 36 (guerra de Successió, guerra d’Independència, guerres carlines…), pot entendre’s la necessitat de crear espais fortificats prop dels nuclis agrícoles on es concentrava cert nombre de població que vivia de les explotacions agràries de l’altiplà en el qual se situaven.

Originàriament, va ser una alqueria musulmana que va evolucionar fins a transformar-se en una masia que va incloure la torre, que només presenta una façana exempta.

Està ubicada en un paratge que s’utilitza per al cultiu agrícola i per a l’explotació ramadera, dividida en parcel·les per murs de pedra seca de poca altura. S’hi poden observar a la llunyania els masos de Torre Leandra i de Patiràs, amb Penyagolosa al fons.

L’edifici principal, que feia de residència dels masovers, té planta rectangular i la torre havia de situar-se en un extrem d’aquesta, però, quan es va ampliar, es va adossar un altre cos a la torre (de planta quadrada), de manera que la seua posició va quedar centrada. Malgrat això, es distingeix de la resta dels edificis per l’altura (planta baixa i dos pisos). La coberta és d’una sola aigua amb inclinació i acabat en teula àrab.

A més, hi ha altres construccions d’una sola planta que s’utilitzen per a les tasques típiques de la masia: corrals, estables i magatzems. La torre, de fàbrica de maçoneria i petits carreus, presenta encara restes de merlets, així com d’espitlleres i algunes finestres.

Comparteix

Icona de pantalla completa