Diari La Veu del País Valencià
El Paratge Natural de Tabarla, a Iàtova

El Paratge Natural Municipal de Tabarla, a Iàtova (la Foia de Bunyol), correspon a un tram del riu Magre i la seua ribera, situat cinc quilòmetres aigües amunt de l’embassament de Forata.

En aquesta zona, el Magre discorre, encaixat entre els abruptes relleus de la serra de Martés (1.085 m) i les muntanyes de Bunyol, entre els 460 i 430 m d’altura, amb una longitud de 3.410 m, per la qual cosa el pendent mitjà és del 8,8%.

A excepció de les deposicions del Quaternari, que hi ha a l’àrea del meandre, on es va construir l’antic campament, la resta de materials que componen l’estratigrafia de la zona pertanyen al Juràssic.

A grans trets, s’hi poden distingir tres grans grups de vegetació: la vegetació aquàtica i de ribera -com ara baladre i diferents tipus de salzes-, la pineda de pi blanc als vessants de solana (marge esquerre del riu) i un matoll en fase de regeneració postincendi als vessants d’ombria (marge dret del riu). Cal destacar-hi la riquesa d’aquests vessants d’ombria en espècies de frondoses, com ara el freixe de flor (Fraxinus ornus), l’alborç (Arbutus unedo) o els aurons (Acer opalus), que a la tardor pinten amb les seues tonalitats, ocres i rogenques, el paisatge.

Quant a la fauna, cal ressaltar la presència de la cabra salvatge (Capra pyrenaica), a la qual podem observar sovint als penyals o baixant a abeurar al riu. També s’hi pot trobar una àmplia varietat d’espècies diverses, algunes de les quals ostenten la categoria de protegides segons la normativa autonòmica i estatal vigent respecte d’espècies de fauna amenaçades, com ara el gat salvatge, la llebre ibèrica, la rabosa i l’esquirol.

Així mateix, hi ha presència de la granota i el gripau comú, el fardatxo, la colobra bastarda, l’ofegabous i la tortuga d’aigua ibèrica. I entre les espècies d’aus, l’àguila perdiguera, el duc, l’astor, l’esparver vulgar, la siseta vulgar, la falcia de panxa blanca, el raspinell comú, el falconet, el xoriguer, el formiguer, l’abellerol, la merla blava i l’oriol, a més de l’alosa comuna i el gaig.

Respecte als valors paisatgístics, cal mencionar que el paratge de Tabarla conforma una bella mostra de vall mitjana fluvial, on el curs del riu amb els meandres i vessants i les formacions boscoses de ribera creen un entorn d’indubtable atractiu visual. L’aïllament del lloc -que només es pot recórrer per una senda- hi afegeix interés. En definitiva, un lloc de visita obligada a tots aquells aficionats a l’excursionisme en la naturalesa.

Comparteix

Icona de pantalla completa