Diari La Veu del País Valencià
El 60% dels treballadors del calcer d’Alacant donen suport a la vaga

El 60% dels treballadors del sector del calcer a la demarcació d’Alacant ha secundat la vaga convocada per CCOO i UGT per a exigir millores salarials a la patronal, segons han detallat fonts dels sindicats.

Ismael Senent, secretari general d’UGT Muntanya-Vinalopó-Vega Baixa, ha precisat que l’aturada ha sigut secundada per un 65% dels treballadors de la demarcació; mentre que Miguel Ángel Cerdá, secretari general de CCOO d’Indústria en les comarques del sud, ha indicat que s’ha unit un 60%.

Tots dos han qualificat com a «positiu» el seguiment de la vaga. Senent ha valorat l’adhesió a la parada, atès que ha admès que «perdre un dia de salari en un sector on ja de per si mateix el sou és baix és una complicació».

Durant la mobilització s’han produït concentracions i piquets informatius «amb molta normalitat» a la seu de l’Associació Valenciana d’Empresaris del Calçat (Avecal), així com al parc empresarial d’Elx, a més de localitats d’Elda i Petrer (Vinalopó Mitjà). Allà, els treballadors s’han deixat veure amb pancartes en què es llegia «per un conveni digne en defensa dels treballadors del sector», xiulets i proclames com ara «visca la lluita de la classe obrera».

«Crec que és de justícia establir en eixe acord una regularització o revisió salarial que permeta els treballadors no tindre una pèrdua de poder adquisitiu», ha reclamat Senent, qui ha afegit que el del calcer és un sector que «està en alça i les exportacions així ho manifesten». «No entenem la negativa constant de la patronal», ha lamentat.

El representant d’UGT ha reiterat que tornaran a intentar negociar amb la patronal d’un sector que a la demarcació d’Alacant representa a 18.000 treballadors i 1.074 empreses, per a arribar a un acord «el més prompte possible». No obstant això, ha advertit que estan disposats a anar a la vaga si no es compleixen les seues peticions. «Si la patronal no entén l’argument i la necessitat, ens veurem abocats a una vaga indefinida que ningú vol», ha avisat.

En la mateixa línia, Cerdá ha recalcat que, si no hi ha resposta des de la patronal, «abans que acabe l’any convocarem un altre dia de vaga». No obstant, confia que després de «l’èxit» de la parada, els convoquen per a dialogar i «intentar tancar l’acord».

El secretari general de CCOO d’Indústria a les comarques del sud ha detallat que a Elda i a Elx hi ha hagut tres grans empreses en les quals el seguiment a la vaga ha sigut molt elevat. Es tracta de Manufacturas Flyer, Creaciones SW i Magrit.

Els sindicats UGT i CCOO exigeixen un increment salarial del 4% per a 2022 i 2023, del 2,5% per a 2024 i del 2% per a 2025, amb clàusula de revisió del 80% IPC real. Igualment, demanen la reducció de la jornada anual en 12 hores i el 100% el primer dia de baixa per incapacitat temporal, llevar el topall a partir del quart mes, un augment del plus de distància i la regulació del contracte fix discontinu.

Comparteix

Icona de pantalla completa