Ciutat-Port i AE-Agró reivindiquen la «renaturalització» de la ZAL plantant un hort sobre l’asfalt

Defensen la transformació en un espai verd que connecte a través de l’antic llit del riu el parc fluvial del Túria amb el parc de l’Albufera

El passat dissabte, 26 de novembre, un grup d'activistes de les més de 200 plataformes i col·lectius diferents que formen la Comissió Ciutat-Port i Marfull-Acció Ecologista Agró va ocupar la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València​​ per a exigir la reversió​ d'aquest projecte urbanístic, que «de manera il·legal i totalment innecessària va arrasar l'horta del barri de la Punta», en un corredor ecològic verd que connecte el Cap i casal amb un dels espais naturals més emblemàtics: l'Albufera de València.

De bon matí, s’hi van repartir 1.100 quilos de terra sobre els quals van plantar quasi cent cinquanta lletugues i cols, recreant l'horta que jau sota l'asfalt d'aquesta infraestructura. Una acció per a demanar «La Punta és nostra i la volem verda» i recordar que «la destrucció de més de 70 ha de sòl fèrtil al barri de la Punta per a la seua transformació en una àrea logística ha tingut conseqüències irreparables sobre el patrimoni històric, ecològic​ i emocional de la ciutat de València». «Una ferida que es reobri amb l'entestament del Ministeri de Transports, la Generalitat Valenciana i l'Autoritat Portuària de València de continuar amb el projecte, malgrat acumular tres sentències judicials que confirmen la seua il·legalitat», han assenyalat.

D’aquesta manera, les entitats han volgut qüestionar «els compromisos ambientals i socials dels nostres governants que continuen reproduint models de "desenvolupament" depredadors del territori i de les persones que l'habiten». Igual que van fer el passat 29 d'octubre durant la pancartada amb què van envoltar​ la ZAL, han exigit que «es respecte la legalitat i que aquest polígon industrial sense ús es revertisca per a la seua conversió​​ en un espai verd que connecte el llit del Túria amb el parc natural de l'Albufera». ​

Així mateix, han indicat que «recuperar espais naturals és clau per fer front la pèrdua de biodiversitat i els efectes del canvi climàtic, alguns dels quals ja hem començat a patir». Més encara «en una ciutat com la nostra, 'hotspot' d'especuladors del sòl​ en la qual els estius ja són un infern i els fenòmens extrem​s cada volta més freqüents i severs», han afegit.