Diari La Veu del País Valencià
L’Aplec d’Excursionistes dels Països Catalans es desenvoluparà a Alcoi entre divendres i dimarts

L’Aplec d’Excursionistes dels Països Catalans celebrarà l’edició 44 a Alcoi entre els dies 2 i 6 de desembre.

Aquest divendres, entre les 15.00 i les 22.00, seran acollits els participants, que podran recollir les seues credencials i inscripcions a la seu de l’Aplec, ubicada al Pavelló esportiu Georgina Blanes del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València.

Durant aquesta franja horària s’inaugurarà, concretament a les 17.00, una exposició a l’espai Àgora amb cartells, fotografies i una mostra bibliogràfica d’altres edicions d’aquest aplec. A les 18.15 hi haurà una actuació muixeranguera a càrrec de la Penyeta Blanca de Cocentaina, i mitja hora després actuarà el Grup de Danses Carrascal d’Alcoi. Ja a les 19.15 se celebrarà l’acte de benvinguda amb la presència d’autoritats i federacions esportives, que clourà amb l’actuació de la Colla de Dolçainers La Cordeta d’Alcoi. La jornada acabarà amb un sopar al pavelló esmentat, que serà amenitzat amb l’actuació del quintet de jazz Grup Swing 26.

Dissabte, a les 7 del matí, es convocarà els participants per a quatre excursions d’alta dificultat, una excursió de dificultat mitjana i una altra de dificultat baixa des de l’Institut Pare Vitòria. A les 8 del matí s’iniciaran altres eixides de dificultat mitjana i una activitat d’escalada, a les 8.30 l’excursió familiar i a les 9 tres de dificultat baixa. També, a aquesta hora, es faran tres rutes culturals i una activitat d’escalada. Al seu torn, a les 10 hi haurà tres visites guiades per Alcoi. Una eixirà des de l’Institut Pare Vitòria, una altra des del monument a Ovidi Montllor i l’altra des de la plaça d’Espanya.

El bar de la placeta Ferrándiz del Campus d’Alcoi serà el punt per a dinar a partir de les 14.00, i una hora i mitja més tard eixirà una visita guiada per Alcoi des del centre de la ciutat. A les 16.00, els excursionistes també podran assistir a la xarrada «Construcció en pedra seca», a càrrec de Jordi Borrell a l’Espai Àgora. Una hora més tard, en aquesta mateixa instal·lació, hi haurà una altra xarrada sobre els parcs naturals de la Font Roja i de la Serra de Mariola a càrrec dels tècnics d’aquest parc. Ja a les 18.00, al local del Centre Excursionista, els més menuts podran gaudir d’un contacontes a càrrec de Sílvia Colomer. A la mateixa hora es presentarà també la biografia de l’escriptora Isabel-Clara Simó a càrrec de Jordi Tormó, que parlarà a l’Espai Àgora, on Andreu Valor oferirà una actuació musical. El sopar tancarà el dia al pavelló del Campus d’Alcoi de la UPV amb l’actuació de l’Associació Musical Los Muxos.

Diumenge dia 4 es faran quatre noves excursions de dificultat alta, una altra de mitjana i una de baixa. Totes eixiran des de l’Institut Pare Vitòria, on els excursionistes estan citats a les 7. Des del mateix institut eixiran també una excursió familiar i una activitat d’escalada (8.30) i tres excursions de dificultat baixa, tres rutes culturals i una altra activitat d’escalada (9.00). A les 10 es faran cinc visites guiades per Alcoi que també tindran com a punt de partida l’institut Pare Vitòria.

A les 14.00, la placeta Ferrándiz del Campus d’Alcoi tornarà a ser el lloc per a dinar, i des de les 15.30 hi haurà una visita guiada per Alcoi que partirà de la plaça d’Espanya. Ja de vesprada, a les 17.00, Àngel Beneito parlarà a l’Espai Àgora de la «Recuperació de la memòria històrica al voltant de la guerra civil i els seus espais a Alcoi». Una hora més tard, al mateix Espai Àgora, l’escriptor Víctor Labrado, coordinador de La Veu dels Llibres, parlarà sobre Joan Fuster. A eixa mateixa hora, al local del Centre Excursionista d’Alcoi, els més menuts podran participar en un taller de natura i reciclatge. Abans del sopar tindrà lloc l’espectacle d’humor de Xavi Castillo, de la companya Pot de Plom, al pavelló Campus d’Alcoi de la UPV, el mateix lloc en què se celebrarà el sopar amenitzat pel grup de pop Júlia.

La jornada de dilluns dia 5 començarà amb l’eixida de quatre excursions de dificultat alta, una de mitjana i una de baixa a les 7.00 des de l’Institut Pare Vitòria. Una hora més tard, des del mateix punt, eixiran altres tres excursions de dificultat mitjana i una activitat d’escalada. A les 8.30 tindrà el punt de partida una altra activitat d’escalada i a les 9.000, també des del mateix institut, eixiran altres tres excursions de dificultat baixa una ruta cultural, una activitat d’escalada i una excursió familiar. Per últim, a les 10.00, eixiran altres quatre visites guiades.

El dinar es tornarà a celebrar a la placeta Ferràndiz del Campus d’Alcoi, a la vesprada tindrà lloc una nova visita guiada pel centre de la ciutat (15.30) i a les 17 s’iniciaran noves activitats culturals, amb la projecció de «Cultura, tradició, territori i llenguatge», a càrrec de Toni Miralles a l’Espai Àgora, activitat que anirà seguida d’una tertúlia. Al mateix espai es parlarà de la història de l’excursionisme a Alcoi, i entre les 16.30 i les 17.30 hi haurà sessions del teatre de titelles al Teatre Principal d’Alcoi, on s’interpretarà «El Betlem del Tirisiti», representació del segle XIX declarat Bé d’Interès Cultural.

A les 19.00 se celebrarà l’assemblea de clubs excursionistes i a les 21.00 se celebrarà el sopar de germanor amb l’actuació del grup de folk Tres fan ball.

L’última jornada, la del dimarts dia 6, començarà a les 10 del matí amb la concentració dels participants a la plaça d’Espanya i una cercavila acompanyats pel grup de danses de Sant Jordi, amb nanos i ballarins fins al parc del passeig d’Ovidi Montllor. L’acte de cloenda, a les 10.30, se celebrarà en aquest mateix passeig amb la plantada d’un arbre commemoratiu i la descoberta d’una placa commemorativa, amenitzada amb dolçaina i tabal.

Comparteix

Icona de pantalla completa