Diari La Veu del País Valencià
CCOO-PV creu que el requisit lingüístic posa fi a «un greuge als valencianoparlants»

CCOO-PV reconeix el «pas endavant» que ha fet la Generalitat per a garantir els drets lingüístics mitjançant la regulació del requisit en la funció pública: «S’acaba amb un greuge cap als valencianoparlants quan en moltes ocasions es dirigien a l’administració. Es fa camí i se supera un temps intranquil d’absència d’exigència».

Així valora l’acord entre les conselleries d’Administració i Educació, anunciat aquest dilluns, que estableix que el requisit serà del nivell C1 de valencià per als funcionaris d’alt rang, però no s’aplicarà fins el 2025 i no afectarà ni a sanitaris ni a docents. El coneixement d’aquesta llengua s’homologarà automàticament en aprovar l’assignatura en ESO i Batxillerat, amb efectes retroactius al curs 2021-2022.

En un comunicat, el sindicat destaca «el consens entre administracions i sensibilitats polítiques, dins d’un marc compartit», ja que a partir d’ara caldrà acreditar la competència lingüística en valencià per a accedir a la funció pública autonòmica i local.

«El que realment ens preocupa és l’ús social del valencià i que els valencians i les valencianes tinguem garantits tots els nostres drets lingüístics», subratlla Santi Mateu com a secretari de Cultura, Política Lingüística i Educativa i Fundacions de CCOO PV.

Segons el seu parer, era necessari que la Generalitat tutelara de manera eficient eixos drets, cosa que la central sindical ha vingut defensant perquè la llengua no fora causa de discriminació com estableix la Llei de Funció Pública.

Quant al contingut del text, entén que respecta els punts que es van negociar entre organitzacions sindicals i socials, en estar marcat per la concordança de titulacions exigides per a les categories i els cossos.

«En el seu moment consideràvem que era important que el requisit haguera d’atendre les funcions i característiques del desenvolupament dels llocs de treball i que es poguera modular i graduar el nivell de coneixement a exigir, i això s’ha respectat».

Per tot això, CCOO-PV considera que el requisit és un pas endavant per a aconseguir la normalització social del valencià, i reitera el seu «compromís» amb aquesta llengua.

Comparteix

Icona de pantalla completa