Compromís porta al Senat i a Europa la defensa del sector del taulell

La coalició ha presentat una esmena a la cambra alta per demanar 200 milions per al sector i ha participat en una reunió a Brussel·les amb representants de la indústria ceràmica europea

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha informat que la coalició ha presentat una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat amb la qual es reclama la creació d’un fons de 200 milions per a pal·liar els efectes de la invasió russa contra Ucraïna i de la inflació en els sectors intensius en l’energia, com ara el del taulell.

Amb aquesta intenció, Compromís promou crèdits fiscals favorables a empreses del sector, que impliquen reduccions d’impostos en base a l’increment de la facturació en l’abastiment de gas natural, tal com fan altres estats membres de la Unió Europea. «Reclamem d’una vegada mesures contundents, atès que el Govern d’Espanya no pot restar impassible davant una greu crisi que afecta la nostra indústria ceràmica, que suposa el 95% del volum de facturació d’aquest sector a Espanya, cosa que posa en risc nombrosos llocs de treball i exportacions», ha dit Mulet.

La proposta també fa una crida a activar el mecanisme XARXA als ERTO perquè les empreses del sector es puguen acollir a aquest instrument com una mesura de flexibilització i estabilització. També demanen incrementar les ajudes per a conservar els llocs de treball i la supervivència del taulell a les comarques del nord. Fins ara, diu Mulet, els intents d’interlocució de representants del sector amb el govern espanyol han sigut «atesos amb lentitud o derivats a persones dels seus equips sense capacitat de manifestar compromisos rellevants».

En aquesta línia s’ha expressat també Vicent Marzà a Brussel·les. El portaveu adjunt de Compromís a les Corts ha participat en la reunió plenària del fòrum de la ceràmica en el Parlament Europeu, un esdeveniment anual que reuneix representants d'alt nivell de la indústria ceràmica europea amb funcionaris i responsables polítics de les autoritats nacionals i de la Unió Europea.

«Fa unes setmanes ens reunim amb el sector, tant amb els sindicats com amb les patronals, perquè el Govern d'Espanya es posara les piles i donara ajudes directes al sector. Hui hem vingut a les institucions europees per a traslladar la necessitat d'una actuació urgent i contundent de la ceràmica de Castelló», ha explicat Marzà des de Brussel·les.

«Volem salvaguardar els més de 27.000 llocs de treball i les famílies que depenen directament d'uns preus del gas que són insuportables i que són fruit de la invasió d'Ucraïna per part de Putin», ha apuntat Marzà. Segons ha explicat, les propostes consisteixen en crèdits fiscals com estan fent a Itàlia; estalvi d'impostos lligats a l'increment de preu del gas; activar mecanismes XARXA o similars; ajudes directes i activar sobretot també la diplomàcia, «perquè decisions geoestratègiques equivocades del nostre Govern han fet que es posen moltes traves a les nostres exportacions».

L'objectiu principal de Compromís en la visita a Brussel·les és la trobada de Marzà i Baldoví amb la Direcció general d'Ajudes Estatals a la Competitivitat Empresarial, «per a propiciar l'engegada d'un crèdit fiscal favorable a empreses del sector ceràmic que implique reduccions d'impostos sobre la base de l'increment de la facturació en el proveïment de gas natural, com estan fent altres estats membres de la Unió Europea».