Diari La Veu del País Valencià
Compromís presenta al PSPV una «contraproposta» sobre l’agència d’energia

Compromís ha presentat aquest dimarts al PSPV, el seu soci majoritari de govern, una «contraproposta» sobre la creació de l’agència valenciana d’energia i ha mostrat la seua confiança que abans de dijous arribaran a un acord sobre aquestes esmenes presentades a la llei d’acompanyament als pressupostos de la Generalitat per al 2023.

«Si el problema són les paraules, segurament les trobarem, en el contingut sembla que tenim un acord», ha declarat la síndica de Compromís, Papi Robles, en roda de premsa després de la junta de portaveus, preguntada per les discrepàncies en el si del Botànic sobre la creació d’aquesta agència.

Robles ha defensat que la postura del seu grup no s’allunya del pacte de govern i ha assegurat que estan «avançant» per a arribar a un acord. «Sabem que totes les parts acabarem negociant, com no pot ser de cap altra manera», ha asseverat.

Segons ha explicat, la seua «contraproposta» se centra en el text sobre la creació de l’agència d’energia per a «matisar» algunes de les funcions, ja que «el PSPV plantejava que fora per llei» i tenia algunes «discrepàncies» sobre la possibilitat que aquest òrgan participara en empreses que produeixen energia.

En qualsevol cas, la síndica de la coalició ha insistit que és una proposta «ja avalada» per les conselleries competents (Economia i Política Territorial) i testada en altres autonomies com ara Balears, on hi ha un institut amb funcions anàlogues. A més, ha recordat que el president de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, va defensar en la sessió de control de la setmana passada que el seu grup «compleix els acords».

Com a portaveu socialista, Ana Barceló ha confirmat que ha rebut la proposta de Compromís, tot i que ha remarcat que encara no ha pogut estudiar-la, i ha garantit que mantindrà una trobada amb els socis abans de la votació d’aquest dijous. Així mateix, ha reconegut que el PSPV té «unes certes discrepàncies» respecte de les funcions que hauria d’assumir l’agència, si bé ha descartat que puga afectar els expedients d’energies renovables que ja s’han engegat.

Això sí, Barceló ha advertit que aquests projectes en tràmit han d’obtindre la declaració d’impacte ambiental abans del 25 de gener per a tirar avant, ja que en cas contrari «es perdria una oportunitat important» per al País Valencià.

Per part del soci minoritari, Ferran Martínez (UP) ha recordat que l’agència d’energia és un acord del Botànic i compta amb el criteri favorable de les conselleries. Per això, ha tornat a urgir al PSPV que s’assega a negociar per a complir el que es va signar. «Ací continuem, mentre es mantinga aquest bloqueig és molt difícil resoldre la situació», ha constatat.

Comparteix

Icona de pantalla completa