Diari La Veu del País Valencià
Xúquer Viu denúncia un descens «alarmant» dels cabals del tram final del riu: «Són insuficients»

La plataforma Xúquer Viu ha denunciat un descens «alarmant» dels cabals del tram final del riu, que «són insuficients». «Els cabals ecològics fixats no compleixen ni la Instrucció de Planificació Hidrològica ni la mateixa metodologia del nou pla», ha assenyalat. A més, ha alertat que aquest nou pla l’aprovarà el Consell Nacional de l’Aigua aquest dimecres, 30 de novembre.

L’entitat ha indicat en un comunicat que aquesta situació «pot comprovar-se a l’assut de Cullera o Fortaleny, a 15 quilòmetres de la desembocadura, o al de la Marquesa, a quatre quilòmetres de la mar, on l’aigua no passa per damunt de l’assut». «Ni tan sols els paupèrrims cabals ecològics del Xúquer es mantenen», ha lamentat. «El Pla Hidrològic assigna 1,5 m³/s al seu pas per l’assut de Cullera» i «el riu s’interromp en aquest punt, deixant-lo sense continuïtat», ha remarcat. Aquesta situació es pot comprovar en dades oficials del Servei Autonòmic d’Informació Hidrològica, ha explicat.

Xúquer Viu ha manifestat que, «d’acord amb els cabals ambientals fixats per a novembre a l’assut d’Antella, a 70 quilòmetres de la desembocadura, haurien de superar els 2,27 m³/s, però segons la mitjana diària dels últims sis dies, cinc no arriben a aquest mínim, la qual cosa suposa una disminució de fins al 12%».

«Es podrà dir que el nou pla està a punt d’entrar en vigor, però encara no ho ha fet i, per tant, no estan obligats a complir-ho», ha lamentat la plataforma, que ha criticat aquesta «falta de sensibilitat ambiental per part dels gestors hidrològics».

Així mateix, ha afirmat que el mateix succeeix a l’assut de la Marquesa, a la part final del riu, on «aquest dilluns en algun moment han passat 0,57 m³/s, quan segons el nou pla durant novembre haurien de passar un mínim de 0,63, un 10% per davall». En aquesta línia, ha denunciat que «aquest passat diumenge la mitjana també es va situar per sota del mínim establit». «En aquest assut es van detectar el diumenge al voltant de 50 peixos morts», ha agregat.

«És inacceptable que es repetisca la situació de l’any passat, però més prompte, quan es va deixar, igual que ara, el riu sense aigua els últims 15 quilòmetres», han subratllat. Així mateix, ha censurat que «es diga que l’aigua es filtra per davall de l’assut, la qual cosa no es pot comprovar de cap manera, ja que el cabalímetre de l’assut de Cullera no funciona des de fa molt temps».

Comparteix

Icona de pantalla completa