Diari La Veu del País Valencià
Benicarló lliura els Premis Literaris i reafirma la seua aposta com a capital cultural

Amb una il·luminació suaument iridescent, el Magatzem de la Mar, espai de fites econòmiques en el comerç del vi en segles passats, es vestia literalment de lletres, des del sostre d’antigues voltes fins al terra, per obrir portes al lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló. Un certamen literari de vocació universal que aquest any ha assolit un nou rècord quant a participació, amb la presentació de 221 originals. La ciutat ha fet seus els premis literaris i, el més important, se’ls creu.

L’acte, presidit per l’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, i el regidor de Cultura, Pedro Manchón, comptava amb la presència de representants del món acadèmic i cultural, com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Universitat Jaume I o l’Associació d’Editorials del País Valencià; a més de la Corporació Municipal, el jurat que ha estat a càrrec de la deliberació de les obres guanyadores i els representants d’Onada edicions, els encarregats, finalment, de donar vida i curs a les obres guanyadores.

La divulgadora literària Irene Rodrigo conduïa l’acte de lliurament, repetint un any més l’experiència de presentar als diferents autors guardonats en cadascuna de les quatre categories per tal d’apropar-les al públic i incorporant tocs d’humor al llarg de la gala, amenitzada per la magnífica versatilitat musical de Free Boleros.

Així, en la categoria de Premi d’Àlbum Infantil Il·lustrat l’arquitecta i escenògrafa Anna Fonollosa ha guanyat amb Enrenou a la cuina, obra escollida entre més de 100 propostes presentades. Els protagonistes d’aquest àlbum infantil il·lustrat intenten cuinar uns espaguetis, una gesta que suposarà, quasi, l’enderroc del restaurant on transcorre la història. Fonollosa també realitza treballs gràfics per a diferents institucions i treballa, a més, com a escenògrafa a Factoria Los Sánchez des de l’any 2011.

En la categoria de Divulgació Científica Fernando Cervera s’ha erigit com a guanyador del premi amb Els jardins de la ciència. Obra amb una estructura clara i senzilla i amb un format original, un viatge que es realitza a través d’un anecdotari ple d’humor. Cervera conjuga rigor i bibliografia amb il·lustracions. Les seues històries parlen de gegants, de matemàtiques o de verges, un còctel magistral de textos breus que ens ajuden a entendre com diferents personatges han interpretat la ciència. L’autor, llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de València, és creador de continguts per a múltiples plataformes. Ha realitzat guions i locucions i és un dels creadors d’En la frontera, una plataforma de difusió de podcats. És autor, a més, d’El arte de vender mierda.

Vicent Sanhermelando ha conquistat el jurat amb El ball dels alacrans. Es tracta d’una novel·la coral que connecta especialment amb la gent jove i que basa el seu argument en la integració. Un dels protagonistes de l’obra és un noi amb Asperger que es veu immers en una colla de xics i xiques de ciutat que estiuegen a Xert (Baix Maestrat). La relació entre cadascun dels membres que configuren el grup d’amics tindrà veu pròpia en el curs d’un relat integrador que atorga als diversos personatges el mateix protagonisme i té la capacitat d’establir vincles emocionals amb els lectors quant a carències, necessitats i limitacions, de cadascun. L’autor de l’obra, llicenciat en Psicologia per la Universitat de València ha rebut, entre d’altres, el Premi Enric Valor de narrativa l’any 2016 amb l’obra Amb pell de seda.

I, finalment, Vicente Ruiz ha resultat premiat en la categoria de Cuina, Salut i Sostenibilitat amb l’obra El mar, el aceite de oliva y la primera globalización. Una obra amb un contingut molt estructurat i rigorós del qual cal destacar les imatges escollides, especialment les que fan referència al receptari. Ruiz destaca les bondats de la cuina mediterrània en una contextualització històrica molt ben definida i analitza, alhora, la necessitat de recuperar un conreu sostenible quant al cultiu de l’oliva. L’obra troba un encaix perfecte en valors de sostenibilitat. Cal destacar que el autor, Vicente Ruiz, ja va guanyar aquest mateix premi amb un altre llibre La cocina a bordo. Ruiz és doctor en Història i professor d’institut.

L’alcaldessa de Benicarló ha recordat els inicis de la singladura dels Premis, un somni que començava fa set anys, amb el Premi d’Àlbum Il·lustrat, destacant que «enguany el visc per últim cop com a alcaldessa de Benicarló». Miralles ha felicitats tots i cadascun dels guanyadors i ha reivindicat la cultura com a «allò que més ens uneix, identifica i il·lustra». Miralles ha finalitzat la seua intervenció llegint un poema de Manel Garcia Grau, que dona nom a la Biblioteca de la ciutat.

Per la seua banda, el regidor de Cultura, Pedro Manchón, ha destacat la importància dels premis, que es compten «entre les convocatòries més importants de la nostra llengua». Manchón ha remarcat que durant els anys de pandèmia es va treballar molt protegint els Premis Literaris. A més, ha posat en valor les activitats que s’han originat aquest any al voltant del certamen, de caràcter divulgatiu i cultural, com les dirigides a alumnat dels instituts, o les obres teatrals vinculades a la Setmana dels Premis, representacions que també han recordat que estem immersos en l’Any Fuster. Manchón ha destacat la capitalitat cultural que suposa per a Benicarló la celebració dels Premis. Aquesta edició ha comptat amb la presentació de més de 221 obres.

Com succeeix en cada edició, el lliurament esdevé el punt i seguit d’unes obres que veuran la llum la primavera del 2023 de la mà d’Onada edicions. L’acte concloïa amb la foto de família dels guardonats, els representants de les diferents institucions, els patrocinadors i les persones que han format part del conjunt del jurat de l’edició 2022.

Cal destacar que el Premis Literaris Ciutat de Benicarló 2022 han comptat amb el patrocini d’Ineos Composites, IFF i Caixa Benicarló, a més de la col·laboració de la Universitat Jaume I i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Comparteix

Icona de pantalla completa