Diari La Veu del País Valencià
Balanç de la IV Memètika, la trobada sobre els mems en valencià

Memètika, la trobada de creadors i creadores de mems en valencià organitzada per Plataforma per la Llengua, es va celebrar el dissabte 26 de novembre, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València. La IV trobada comptava amb la participació d’autors de referència com Cultura meme, Kalebarraka, Secta Panca, Xufet, Valencianismes, Mementum, i Memes Riberencs. En l’organització de Memètika han col·laborat l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana. Es pot trobar tota la informació en aquest enllaç.

La trobada va començar a les 10:30 hores amb la conferència «Fent MEMòria: L’ETNO i els mems de la Covid19», a càrrec de Carles Penya-roja, de l’ETNO, el Museu Valencià d’Etnologia. A continuació, Pau Picó, de Kalebarraka, hi va fer una projecció comentada sobre «Els memes de l’any Fuster». Després, Adrià, de Valencianismes, va presentar el seu punt de vista sobre l’evolució del format de comunicació del mem i, finalment, Carles López Cerezuela, coordinador de la jornada, va presentar l’Informe Memètica 2022.

Al llarg de quatre edicions, en la trobada Memètika també han participat col·laboradors de perfils de mems com Som Gent Random, Horta Valenciana, la Nena Wapa Wapa, Memes de la Valldigna, Memes la Safor, Rock a la Marina, Palestra, Peimpampum, Secta panca o Con la Iglesia hemos topacio.

La jornada té la voluntat de promoure el valencià en les noves formes de comunicació i, en concret, a través dels mems, que s’han convertit en un fenomen viral amb un gran protagonisme en el món digital. Aquestes creacions tracten l’actualitat política, els esports o la música en clau d’humor i de manera crítica. Plataforma per la Llengua vol contribuir així a promocionar la creativitat en valencià entre els joves i a normalitzar la llengua a Internet.

Amb aquest objectiu, l’entitat també fa una crida a fer una donació per aconseguir els 15.000 euros que facen possible el projecte de l’entitat per fer tallers en els instituts de l’Alacantí i el Baix Vinalopó de creació de pòdcasts i retransmissió de videojocs per Twitch. El propòsit és fomentar la llengua en el món digital entre els joves del País Valencià. El projecte de micromecenatge s’emmarca en la iniciativa #GivingTuesday, un moviment global que potencia les accions en l’àmbit internacional en iniciatives socials.

Comparteix

Icona de pantalla completa