Diari La Veu del País Valencià
La Policia espanyola desallotja una contramanifestació davant els falangistes que han pogut homenatjar José Antonio Primo de Rivera a Alacant

Aquest matí de dissabte, el partit feixista Falange ha pogut celebrar el seu tradicional homenatge a José Antonio Primo de Rivera a Alacant, ciutat en què el fundador del partit va ser afusellat el 1936 en el context de la Guerra Civil. Ho ha fet després que el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) desautoritzara la subdelegació del Govern espanyol, que havia impedit en primer terme la marxa.

Els falangistes, per tant, s’han pogut concentrar a l’antiga presó, tot i que el Col·lectiu Antifeixista d’Alacant ha volgut respondre a la convocatòria amb una contramanifestació de rebuig. En canvi, a l’arribada dels antifeixistes al lloc de la concentració, desenes d’agents de policia han procedit a identificar-los i a mirar d’impedir la seua protesta amb formes discutibles, segons els presents. Com a argument hi havia el fet, deien els agents, que Subdelegació no havia autoritzat aquesta contramanifestació, tot i que el Col·lectiu l’havia notificat.

Des del mateix Col·lectiu lamenten que aquesta ha sigut «l’estrena» de la Llei de Memòria Històrica a Alacant: «amb els feixistes homenatjant el fundador de Falange» i amb els antifeixistes «expulsats a empentes» del carrer. Cal recordar, a més, que l’Ajuntament d’Alacant, governat per PP i Cs, s’ha negat aquesta setmana, a través d’una proposta emesa per Vox, a retirar la «cruz de los caídos» encara present al centre de la ciutat.

Alhora, la manifestació de Falange havia sigut prohibida en primer terme, entre altres coses, perquè l’any passat va finalitzar amb una placa trencada al cementeri. Es tractava de la inscripció que recordava les víctimes mortals del bombardeig del Mercat Central d’Alacant, provocat per l’aviació feixista italiana el 1938. La manifestació dels falangistes finalitza al cementeri de la ciutat perquè va ser el primer lloc on van dipositar les restes de Primo de Rivera després del seu afusellament, abans de ser traslladat al Valle de los Caídos.

Comparteix

Icona de pantalla completa