Compromís exigeix al Govern espanyol rectificar la pretensió d’eliminar jutjats de violència de gènere

Ho consideren «una barbaritat»

Compromís ha exigit al Govern espanyol una «rectificació immediata» davant la pretensió d'«eliminar nou jutjats de violència de gènere» al País Valencià, i ha alertat que aquesta situació, a les portes del 25-N, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones, «és una barbaritat, justament quan més denúncies tenim i quan la memòria fiscal de 2021 aporta xifres escandaloses».

La diputada de Compromís a les Corts, Mònica Àlvaro, i el senador Carles Mulet han presentat als dos parlaments una sèrie d'iniciatives per a exigir al Govern espanyol, i concretament al Ministeri de Justícia, modificar el que es disposa en el Reial decret 954/2022, que planteja una adequació de la planta judicial.

La coalició ha remarcat en un comunicat que aquesta modificació afecta «notablement» el País Valencià, ja que es proposa una concentració dels onze jutjats contra la violència de gènere en cinc, per la qual cosa fa «desaparèixer» la presència d'aquest tribunal en localitats com Xàtiva (Costera), Quart de Poblet (Horta Sud), Carlet (Ribera Alta), Montcada (Horta Nord), Catarroja (Horta Sud), Picassent (Horta Sud), la Vila Joiosa (Marina Baixa), Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí) i Novelda (Vinalopó Mitjà).

La parlamentària ha subratllat que aquesta situació «no només afecta a les persones que viuen en aquestes localitats, sinó també en els municipis del voltant que depenen d'aquests jutjats». «Es tracta d’una reorganització que busca combatre la sobrecàrrega dels jutjats però que té com a conseqüència allunyar a les víctimes del recurs judicial», ha alertat.

Així, ha assenyalat que tot això «dificulta unes situacions que ja són molt complicades per a les víctimes, les dones i els seus fills i filles». «Això, a les portes del 25-N, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones, és una barbaritat, justament quan més denúncies tenim, quan la memòria fiscal de 2021 aporta xifres escandaloses, cal una rectificació», ha exigit.

La coalició ha presentat una Proposició no de Llei a Les Corts Valencianes i una moció al Senat, a més d'una pregunta escrita, en la qual s'exigeix «mantindre i, en la mesura del possible, ampliar els jutjats específics contra la violència de gènere», per a garantir «una distribució territorial de proximitat i la comarcalització d'aquest».

Des de Compromís han remarcat que l'informe de la Fiscalia valenciana de 2022, relatiu a l'exercici de l'any 2021, «apunta a la necessitat de més jutjats penals especialitzats en violència de gènere per a facilitar l'especialització dels jutges penals».

«No podem anar cap arrere, desgraciadament tots els informes demostren que cal incrementar aquests jutjats, i totes les mesures per a lluitar contra aquest problema tant de bo es pogueren suprimir o fer desaparèixer completament, però de moment són més que imprescindibles. I no podem entendre ni compartir que hi haja qui estiga a favor d'eliminar ni tan sols un dels jutjats de violència de gènere», ha expressat Carles Mulet.

Per tot això, Compromís ha exigit una «rectificació immediata» del Govern espanyol, perquè «no faça falta ni debatre aquestes iniciatives parlamentàries».