La taxa turística, aprovada després de set anys de debat

No s’aplicarà, com a mínim, fins l’any 2024, i dependrà de la voluntat de cada ajuntament

La taxa turística s'ha aprovat hui a Les Corts Valencianes set anys després de proposar-se per primera vegada amb els vots dels tres grups del Botànic. El tribut és de caràcter municipal i voluntari, i té una cadència d'un any, per la qual cosa solament s'aplicarà als municipis que així ho decidisquen a partir del 2024.

Amb aplaudiments en la bancada de l'esquerra, als quals no s'ha sumat el president, Ximo Puig, s'ha posat el punt i final a la tramitació parlamentària d'aquesta iniciativa, l'aplicació de la qual dependrà dels ajuntaments.

Set anys han passat des del 2015, quan els partits del Botànic (PSPV i Compromís amb el suport extern de Podem en aquell moment) van plantejar per primera vegada la possibilitat d'implantar l'impost. A l'octubre d'aquell any, el Consell va descartar incloure la taxa en els pressupostos. La secretària d'Hisenda d'aleshores, Clara Ferrando, assenyalava que no s'havia inclòs però que podria haver-hi «un punt d'acord» en el futur i que hi havia «tot el temps del món per a parlar-ho».

Cap dels representants de l'executiu que van defensar aquell pressupost segueix en el seu lloc set anys més tard, ni el conseller ni la secretària valenciana ni els directors generals. Sí que continua en el càrrec el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que ha mostrat en reiterades ocasions la seua oposició a aquest tribut, impulsat des de Compromís i Unides Podem i finalment acceptat pel PSPV a Les Corts. Tampoc el president, Ximo Puig, s'ha mostrat partidari de la taxa en diverses ocasions, i ha defensat que no és el moment.

La taxa ha canviat de forma en diverses ocasions. Al principi es preveia que fora una proposta que s'havia d'aplicar a tot el territori, però ha acabat sent de caràcter municipal i voluntari. En diverses ocasions es va plantejar com a una esmena a la llei d'acompanyament, però finalment tira avant amb rang de llei.