Llum verda a la Llei valenciana de canvi climàtic

Hi haurà una moratòria fins al 2025 dels nous impostos a emissions

El ple de Les Corts ha aprovat la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, un projecte impulsat per la Generalitat que inclou tres nous impostos verds, que s'aplicaran finalment a partir del 2025 i gravaran les emissions de gasos d'efecte hivernacle, els vehicles contaminants i les grans superfícies que generen mobilitat.

En el debat de dimecres, els grups del Botànic van defensar que és una llei més necessària que mai i que no es podia retardar més, mentre l'oposició va rebutjar els nous impostos i va advertir de la invasió de competències estatals. Finalment ha tirat avant hui dijous amb els vots a favor de PSPV, Compromís i UP, l'abstenció de Cs i el rebuig de PP i Vox.

Durant la tramitació parlamentària, els socialistes van plantejar en solitari diverses esmenes per a rebaixar l'impacte fiscal en el sector del taulell, afectat per la crisi energètica, la qual cosa va portar els seus socis a exigir «coherència» amb el pacte de govern.

No obstant això, fa unes setmanes, els grups del Botànic van arribar a un acord sobre les taxes, de manera que les empreses li les puguen desgravar durant cinc anys «sempre que facen inversions potents en eficiència energètica, millores concretes i efectives».

Es va establir una deducció de fins al 100% de l'impost a les emissions per a les empreses que emeten menys de 20.000 kilotones de CO2 a l'any, sempre que acrediten inversions orientades al control, prevenció i correcció de la contaminació certificades mediambientalment per una entitat acreditada. També es va introduir una moratòria per a la seua aplicació a partir de l'1 de gener del 2025.

En general, l'objectiu de la Llei de Canvi Climàtic és reduir les emissions fins a un 40% el 2030 i aconseguir la neutralitat el 2050. Contempla mecanismes per a agilitzar la implantació d'instal·lacions renovables promogudes per cooperatives, comunitats energètiques locals o ajuntaments, al costat de la creació d'una xarxa pública de punts de recàrrega i la introducció de l'educació ambiental en el currículum escolar.

A més d'aquesta norma, Les Corts van aprovar fa dues setmanes la Llei de Residus i Sòls Contaminats per al foment de l'Economia Circular, que arreplega l'obligatorietat de servir aigua de l'aixeta gratis en l'hoteleria i preveu la implantació de sistemes d'arreplegada porta a porta i de devolució i tornada en comerços per a ampolles de plàstic de begudes amb una capacitat inferior a tres litres.