Xàtiva planteja mobilitzacions contra la supressió dels jutjats de violència de gènere

La manifestació del 25-N modificarà el seu recorregut per passar per davant dels jutjats

Professionals del Dret i associacions de dones han plantejat aquest dimecres davant l’Ajuntament de Xàtiva (Costera) una sèrie de mobilitzacions contra la supressió de les competències de violència sobre la dona als jutjats de la localitat, entre aquestes l’aturada de l’activitat i fins i tot donar-se de baixa del torn especialitzat d’assistència a les víctimes de violència de gènere.

L’alcalde del municipi, Roger Cerdà (PSPV), ha atès les reivindicacions dels distints actors que operen en terreny jurídic a la ciutat. La representació ha estat formada per la magistrada jutge degana dels jutjats de Xàtiva, Susana Company; el secretari del Col·legi d’Advocats de València, Francisco Ferrer; el delegat a Xàtiva d’aquest col·legi professional, Juan Benavent; la procuradora Mónica Torró, els lletrats José Luis Gutiérrez i Fernando Clemente i l’advocada de Canals, Claudia Suárez, segons ha detallat el consistori en un comunicat.

A la reunió s’ha posat de manifest «el profund malestar i la gran preocupació» per la situació que provoca l’aprovació del Reial Decret 945/2022 de 15 de novembre de creació de noves unitats judicials, ja que produeix un «canvi substancial» que afecta el partit judicial de Xàtiva, que «perd les competències a favor d’un jutjat exclusiu de violència sobre la dona que la norma crea ara a Alzira» (Ribera Alta).

Com a conseqüència, ha alertat que els casos de violència de gènere i d’altres tipus de violència sobre la dona que ara són jutjats a Xàtiva passarien a jutjar-se a la capital de la Ribera Alta, mesura que «xoca amb la posició frontal d’ajuntaments, professionals del dret i associacions feministes de les comarques de la Costera i la Canal de Navarrès».

La trobada ha servit per a analitzar la situació, que en paraules d’un dels lletrats assistents, es contempla «com una desprotecció a les víctimes i una victimització secundària en aquestes comarques», així com «una amenaça per al futur de la seu judicial de Xàtiva», ja que l’impacte de la mesura suposarà «un descens dels litigis i una perspectiva de caiguda dels jutjats que pot acabar en la seua desaparició o assimilació per altres partits judicials adjacents, amb tota la sèrie de perjudicis que això significaria per al futur de la ciutat».

Els professionals del dret de la Costera i la Canal de Navarrès han barallat mobilitzacions de protesta com ara concentracions, aturada de l’activitat i fins i tot donar-se de baixa del torn especialitzat d’assistència a les víctimes de violència de gènere. El secretari del Col·legi d’Advocats ha manifestat el seu suport a aquestes propostes.

Més tard, cap al migdia, se celebrava una convocatòria extraordinària del Consell de les Dones, a la qual hi assistia també l’alcalde de Xàtiva per a avaluar la situació i abordar possibles mesures a prendre per part d’aquest òrgan consultiu, que aglutina representants de les associacions de les dones de la localitat.

Un dels acords que s’han pres ha sigut canviar l’itinerari pel qual tradicionalment transcorre la manifestació del 25-N, que anualment es convoca per a reivindicar l’eliminació de la violència contra les dones. Així, la manifestació d’enguany eixirà des de l’Ajuntament, a les 19.00 hores, però canviarà el seu recorregut habitual per a passar per la plaça de la Trinitat, on es troba la seu dels jutjats.

El «sentiment general» de les representants que integren el Consell de les Dones és de rebuig a la supressió d’aquestes competències per als jutjats de Xàtiva, atès que consideren que això suposa «una revictimització de les dones, que és el més terrible que hi ha», ha dit Cesca Chapí, regidora de Xàtiva Unida.