Castelló de Rugat i Albaida, contra els macroprojectes fotovoltaics

Ambdós ajuntaments de la Vall d’Albaida s’han posicionat al costat de les demandes del veïnat contra les macroplantes en tramitació

L’Ajuntament de Castelló de Rugat (Vall d’Albaida) va aprovar al seu últim ple, celebrat el passat divendres 18 de novembre, la moció que demana al Consell que torne a les administracions locals les competències que van ser preses i que estan fent-se servir per a impulsar macroprojectes «especuladors» de plaques solars sense respectar l’autonomia municipal, segons informa la Plataforma en Defensa del Territori de la Vall d’Albaida.

La moció acorda sol·licitar a la Generalitat la derogació de l'article 9, apartats 1, 2 i 3 del Decret Llei 14/2020 i la part de l'article 19, en tant que considera que el sòl no urbanitzable protegit dels municipis és compatible amb instal·lacions fotovoltaiques. La iniciativa va ser presentada a proposta de Compromís i va eixir endavant amb el suport del grup municipal socialista i el vot en contra del Partit Popular. D’aquesta manera, Castelló de Rugat s’uneix a la llista de municipis que, com Montesa, Barxeta i Moixent, els tres a la Costera, ja han aprovat una moció d’aquest tipus.

Al mateix temps, a Albaida, també a la Vall d’Albaida, es va celebrar un acte que pretenia fer que distints actors socials abordaren les circumstàncies que envolten aquests macroprojectes. Hi van participar Alejandro Quilis, regidor d’Educació, Urbanisme i Projectes Estratègics; Òscar Arnau, portaveu de la Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Renovables; Irene Solé, física ambiental, i Guillem Soler, ambdós membres de l'assemblea veïnal d'Albaida; així com Javier Ferri, enginyer agrònom i expert en energies renovables.

Durant l’acte es va evidenciar que els vora 70 assistents compartien tant el desconeixement sobre l’impacte d’aquests projectes com la certesa que aquestes instal·lacions afectarien «greument» al conjunt de la població. Alejandro Quilis, també tinent d’alcalde, es va comprometre a investigar les vies per a poder aturar els projectes i a modificar el PGOU per a evitar el desenvolupament de nous casos. A més, l’Ajuntament ha renunciat a la construcció de polígon de Sandón, pel la qual cosa la subestació que va prometre la multinacional IM2, una de les impulsores d’aquests projectes, ja no tindria cap utilitat.

A l’acte també es va fer visible que existeix una forta oposició a nivell comarcal contra aquests projectes i, de l’altra, que la Vall d’Albaida «té potencial per generar energia verda, respectuosa amb l’entorn i sostenible sense haver de sotmetre’s a aquest tipus de projectes desproporcionats executats per multinacionals alienes al poble», argumenten des del col·lectiu ecologista citat.

La Plataforma en Defensa del Territori de la Vall d’Albaida segueix treballant «per donar visibilitat a aquesta problemàtica i informar el veïnat de la comarca», i està impulsant un moviment d’oposició, tant veïnal com institucional, en altres pobles com ara Benissoda o Agullent.

El proper 4 de desembre ha organitzat un esmorzar informatiu a l’àrea recreativa de la Font de l’Olivera, on es compartiran les dades disponibles sobre les macroplantes projectades a Agullent i Benissoda. A més, també s’ajudarà el públic assistent que ho desitge a «redactar les al·legacions pertinents al projecte, que es troba ara en termini d’informació pública».