Pedro Sánchez veu «clarament insuficient» el topall al gas de Brussel·les i demana «compromís europeu i ambició»

El president del Govern espanyol ha visitat Castelló de la Plana

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha considerat «clarament insuficient» la proposta de la Comissió Europea per a fixar un topall de 275 euros en el megawatt hora (MWh) al preu de les compres de gas, i ha demanat a la Unió Europea «compromís europeu i ambició per a abordar» una solució.

En roda de premsa amb motiu de la primera Cimera Hispà-Romanesa, celebrada a Castelló de la Plana, Sánchez va afirmar que Europa «no va pel bon camí» si eixa és la solució que es pretén aprovar i va advertir que «pot tindre fins a efectes perversos, no de reducció sinó d'augment» dels preus.

D'aquesta manera, va cridar a «actuar ja», ja que no es pot «permetre un dia» sense resoldre aquesta situació que porta sobre la taula mesos. «Anem amb enorme retard», va dir, demanant ser «contundents en alguna cosa que és de sentit comú».

Per això, va assegurar que «tot l'esforç i la voluntat política és poca» perquè en el pròxim Consell Europeu de desembre es done un mecanisme que permeta respondre a una pujada «dels preus disparats». Així, va exigir a la Unió Europea un «compromís europeu amb els ciutadans, indústries i empreses, i ambició». «Que en aquesta proposta no s'està veient», va afegir.

La Comissió Europea va proposar aquest dimarts fixar un topall de 275 euros/MWh al preu de les compres de gas que s'activarà automàticament davant excepcionals pujades de preus i que limitarà, a un mes vista, les transaccions en el mercat regulat, si bé el mecanisme comptarà amb un fre d'emergència per a la seua suspensió en cas que pertorbe greument els mercats.

Aquest mecanisme de correcció del mercat, que es preveu engegar a partir de l'1 de gener i durant un any, establirà el topall amb un mes d'antelació als productes del mercat de futurs holandès TTF, que s'utilitza com a índex de referència per al preu del gas en tota la Unió Europea, tot i que és encara una proposta que han de negociar els països, que tindran una reunió extraordinària a nivell de ministres d'Energia aquest dijous, 24 de novembre.

Pedro Sánchez també s’ha reunit amb l’Associació Espanyola de Fabricants de Rajoles i Paviments Ceràmics (ASCER per les sigles en castellà) i ha assegurat, a través de Twitter, que el Govern espanyol continuarà protegint el sector del taulell. També ha anunciat l’aprovació de noves mesures en aquest sentit, si bé resten a l’espera de trobar solucions.