Vora el 40% dels docents valencians atesos pel Defensor del Professor pateixen ansietat o depressió

L’informe constata els problemes per a impartir classes i de lús de tecnologies com a ferramentes d’assetjament

Un 39% dels docents valencians atesos pel Defensor del Professor –un servei creat pel sindicat ANPE, Associació Nacional de Professionals de l’Ensenyament– presenta quadres d'ansietat (al voltant del 31%) o depressió (8%). Aquestes són les xifres més destacades de l'Informe corresponent al curs 2021-22, que alerta de «l’augment de problemes per a fer classe».

Des de la seua creació l'any 2005, el servei dona suport a tots els docents dels diferents territoris de l’Estat davant situacions adverses en la convivència escolar. Es tracta d'una via d'atenció immediata que ANPE ofereix de manera gratuïta per a donar suport a tot el col·lectiu docent que és víctima de situacions de violència o conflicte en l'entorn escolar i que es troba en situació d'indefensió.

Segons les xifres de l'Informe del Defensor del Professor del curs 2021-22 al País Valencià, de les actuacions realitzades, el 46,2% són de secundària i batxillerat, el 38,5% d'infantil i primària i un 15,3% de cicles formatius.

Destaquen els problemes per a fer classes, seguit de problemes amb l'administració amb un 19,05% i un 14,29%, respectivament. Amb percentatges similars figuren les faltes de respecte cap als docents, amb un 11,92%; i les falses acusacions, amb un 11,90%.

A més, les noves tecnologies com a ferramentes d'assetjament preocupen més aquest any que l’anterior, mentre que la no aplicació del decret de convivència es converteix en un problema per als docents en un 7,14% de les telefonades, detalla l'organització sindical en un comunicat.

Si s'analitza la situació de la salut del professorat en aquests episodis, crida l'atenció que un 7% agafara la baixa, un 39% dels docents atesos presentaren quadres d'ansietat o depressió i que l'altre 54% registra mostres de decaïment i preocupació.

Aquest últim aspecte, al costat de les xifres que reflecteixen «un notable increment en els problemes per a fer classes, són un clar reflex com ha afectat la pandèmia del covid-19 a la salut mental i als estats d'ànim tant de l'alumnat com del professorat», subratlla ANPE.

«Des de la normalització de la situació s'han incrementat els casos entre l'alumnat que requereix d'una atenció del seu estat anímic. No obstant això, els protocols d'actuació dels docents davant aquests casos arriben sense recursos associats, i no han fet sinó incrementar encara més les tasques i la càrrega psicològica de tots els equips docents que han d'assumir-los i dur-los a terme».

El fet que els problemes amb l'administració apareguen en les estadístiques amb un alt percentatge durant el passat curs es deuria «al cada vegada major increment de la burocràcia, que no està fent sinó repercutir en l'estat d'ànim i en la salut psicològica de tots els integrants dels centres, sent el brou de cultiu perfecte per a forjar conflictes, que vindran a sumar-se als propis de la convivència amb l'alumnat i del tracte amb les famílies», emfatitzen.

Dins d'eixe marc ANPE presenta, al costat d'aquest informe anual, el seu Decàleg per a la Salut Mental, una guia amb consells pràctics senzills dirigida a recordar a tot el professorat com mantindre's amb una actitud positiva i no caure en estats que puguen afectar a la seua situació emocional.