Els socis del Botànic debaten sobre les renovables i miren de trobar un acord

Compromís i Unides Podem demanen més diàleg al PSPV, mentre que els socialistes asseguren que resten a l’espera de respostes dels seus socis

Les energies renovables són les protagonistes de les principals disputes entre els tres grups que donen suport al Botànic durant la tramitació dels pressupostos i de la llei d’acompanyament. El PSPV afirma que està a l’espera que els seus socis responguen a els seues propostes sobre l’Agència Valenciana de l’Energia, mentre que Compromís i Unides Podem asseguren que no hi ha debat amb els socialistes sobre aquesta qüestió.

Al fons hi ha el termini temporal. Tots els grups coincideixen que queden dies fins el 22 de desembre perquè es posen d’acord, però hi ha l’ombra que els tràmits per a la implantació de plantes fotovoltaiques s’allarguen i que impedisquen les empreses demanar fons europeus el pròxim mes de gener.

Per als socialistes, aquest seria l’escenari si s’aprovaren algunes de les esmenes de Compromís i UP, que consideren que servirien per a «canviar en meitat dels tràmits les regles del joc», cosa que retardaria encara més els tràmits per a la instal·lació quan s’han de revisar alguns projectes.

Ana Barceló, síndica del PSPV, ha assegurat que està a l’espera que els seus socis contesten sobre les propostes que van plantejar en qüestions com la de l’Agència Valenciana de l’Energia. Els socialistes són partidaris que les empreses públiques comercialitzadores d’energia tinguen com a referent una llei concreta, cosa que no comparteixen els altres partits del Botànic.

Compromís i UP retreuen als socialistes que no hi haja interlocució sobre la matèria. La síndica de Compromís, Papi Robles, ha afirmat que «sembla que hi ha una moda perquè no es parle sobre alguns temes». Estefania Blanes, d’Unides Podem, ha indicat que l’immobilisme en aquesta qüestió ha provocat que no hi haja cap debat en cap punt de la secció corresponent a la Conselleria de Política Territorial.

Robles ha insistit que el diàleg amb els socis sempre és possible, i ha subratllat que en el ple de demà s’aprovaran dues normatives, la taxa turística i la llei de canvi climàtic. No obstant, ha admès que els acords no van tan ràpid com li agradaria.

Per la seua part, Ferran Martínez, d’Unides Podem, ha insistit al PSPV que «complisca els seus acords» respecte a allò firmat entre els tres grups al maig d’enguany i en el pacte del Botànic. Blanes, en tot cas, ha insistit en la mateixa idea recordant que encara hi ha temps.

Barceló, pel seu compte, ha contestat responent que «els socialistes sempre compleixen els acords», i ha dit que «hi ha moltes coincidències» entre els socis, malgrat les esmenes.

La consellera Isaura Navarro, això sí, ha promès agilitzar els expedients paralitzats de renovables i escoltar els pobles per a triar ubicacions.