Diari La Veu del País Valencià
El I Pacte contra la Violència de Gènere i Masclista acaba amb el 94% de les mesures complides

El I Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista 2017-2022, impulsat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i subscrit amb el conjunt de les institucions, partits polítics i societat civil, ha finalitzat amb un grau de compliment i execució del 94% de les mesures contemplades en el text inicial.

Així ho ha assenyalat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, qui ha presidit a Alacant la reunió amb membres del Consell i 29 representants d’entitats signants d’aquest acord, i després de la qual ha destacat el treball i esforç de cooperació i col·laboració dels i les intervinents «en un mateix sentit, reforçant la unitat social i institucional en contra de la violència de gènere i masclista».

A l’acte han assistit el conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca; el de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Minguez; la titular de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró; i la de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez.

Mas ha recordat que al setembre de 2017 un total de 63 representants de partits polítics, agents econòmics i socials, universitats públiques, associacions de dones, feministes i professionals, col·lectius de dones supervivents, entitats del tercer sector d’acció social, mitjans de comunicació, Forces i Cossos de seguretat i administracions públiques valencianes van acordar subscriure aquest acord.

«Es va tractar d’un compromís i un acord polític, social, cultural, cívic i econòmic per a erradicar entre nosaltres la violència pròpia dels sistemes patriarcals com aquest en el qual habitem, una violència de gènere i masclista», ha agregat.

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha recordat que aleshores es van acordar 298 mesures, de les quals 280 «estan realitzades, en execució permanent o en procés d’execució, la qual cosa significa un grau de compliment del 94%». En procés hi ha 27 actuacions i no desenvolupades n’hi ha 18, segons els seus càlculs.

Després de cinc anys de treball, Aitana Mas s’ha referit a algunes de les propostes impulsades des del pacte, com les mesures fiscals en benefici de víctimes de violència de gènere, l’elaboració i implementació d’una estratègia valenciana per uns nous usos del temps i la corresponsabilitat, així com el rescat de dones prostituïdes a través del programa Alba. També l’aposta per la racionalització d’horaris en els convenis laborals, garantir l’accés a l’educació de 0-3 anys dels fills i filles de víctimes de violència o consolidar una xarxa d’acolliment, especialitzada i amb diferents perfils, entre unes altres.

En definitiva, ha assegurat que «es tracta de mesures per a millorar la vida de les persones més vulnerables i construir una societat més igualitària». «Aquest primer pacte valencià ha implicat un canvi substancial de les polítiques públiques, i en la resposta institucional i de la ciutadania, servint com a far i guia del propi Consell», ha afegit.

Quant al pròxim pacte, ha garantit el compromís de continuar lluitant «amb el mateix esperit que va inspirar el primer», per a posar en primer plànol del debat públic i polític «realitats com ara la violència i l’explotació sexual, la tracta de dones i xiquetes, la feminització de la pobresa, la bretxa salarial i altres problemes socials que patim les dones».

En declaracions als mitjans abans de l’inici de l’acte, preguntada per algunes novetats que pot incloure la segona edició, Mas ha subratllat que encara no hi ha un esborrany escrit i que l’acte d’aquest dimarts serveix també per a canalitzar diferents mesures i propostes per a la seua elaboració. «Hui no portem un esborrany, portem la necessitat de reeditar aquest pacte i tornar a mostrar el nostre compromís i donar-li continuïtat a les mesures amb altres noves; també hem d’establir els canals de participació per a la redacció del segon pacte valencià», al qual espera que se sumen «més institucions i entitats, totes les possibles».

El Pacte Valencià contra la Violència de gènere i Masclista 2017-2022 es va estructurar en cinc eixos, 21 objectius i 298 mesures concretes amb la finalitat de combatre, previndre i erradicar tot tipus de violència contra les dones, visibilitzar la violència de gènere i masclista com un conflicte estructural, polític i social, i protegir, atendre integralment i donar suport a les dones víctimes de violència de gènere i masclista i els seus fills i filles.

Els eixos són la urgència de garantir una societat segura i lliure de violència de gènere i masclista i la necessitat de visibilitzar aquest tipus de violència com a indubtable conflicte social i polític. També la creació de xarxes de treball que atenguen a les víctimes i a les seues filles i fills o el finançament que permeta desenvolupar les mesures del Pacte per a avançar també en la feminització de la societat.

Comparteix

Icona de pantalla completa