La rectora de la UA trasllada al Claustre la seua «preocupació» per l’«escassetat pressupostària» del Consell

Amparo Navarro alerta de la dificultat per afrontar el pagament al personal

La rectora de la Universitat d’Alacant (UA), Amparo Navarro, ha traslladat aquest dilluns a la sessió plenària del Claustre de la seua institució la seua «preocupació» per l’«escassetat» del pressupost assignat per la Generalitat Valenciana per a l’exercici del 2023.

Navarro, que actualment exerceix com a presidenta portaveu de torn de la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Públiques Valencianes (CRUPV), ha explicat que es tracta d’una «problemàtica comuna» a les cinc institucions, però indica que el principal hàndicap «deriva de la falta d’una consignació suficient per afrontar el pagament al personal». S’ha referit, d’aquesta manera, a una mancança que frega el 6,5% i que en el cas de la UA se xifraria al voltant dels 16 milions d’euros, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

Navarro ha insistit que el problema deriva de l’aplicació de les normatives estatals i valencianes vigents, així com del creixement vegetatiu del personal. Una qüestió que la Generalitat, en canvi, «sí que ha tingut present» en la consignació pressupostària del personal, segons la UA.

Però Navarro s’ha mostrat «esperançada» en el fet que el Consell «faça els ajustos pertinents que donen viabilitat als pressupostos del pròxim exercici», i ha recordat que tant el conseller d’Hisenda, Arcadi España, com la titular d’Universitats, Josefina Bueno, ambdós del PSPV, «són coneixedors del desajust» i «s’han compromès a estudiar la qüestió amb la sensibilitat que es mereix».

Així, tant la Gerència com el Vicerectorat de Planificació Econòmica continuen amb el procés d’elaboració del projecte de Pressupostos de la UA per al 2023, tot i que la rectora ha admès que s’està retardant el tancament a l’espera que el Consell es pronuncie en relació a l’assignació econòmica.

«El problema del finançament universitari és un tema recurrent que es posposa des de fa anys a través del pagament anual del deute històric acumulat, uns ingressos extraordinaris que s’han convertit en essencials per a quadrar els comptes corrents cada any», ha dit la rectora. Malgrat tot, tant Navarro com la resta d’universitats públiques valencianes s’han mostrat «comprensives» davant la complicada situació econòmica, amb una inflació «disparada» i uns costos energètics «desorbitats».