Diari La Veu del País Valencià
Jordi Sebastià i Xavier Mas, guanyadors dels premis literaris Ciutat de Gandia 2022

Els premis literaris Ciutat de Gandia 2022 han guardonat Un afer europeu, de Jordi Sebastià, en la categoria Joanot Martorell de Narrativa, i La llum subterrània, de Xavier Mas, en la modalitat Ausiàs March de Poesia, Els llibres guardonats seran publicats per Edicions 62 el gener del 2023. La gala de lliurament s’ha celebrat aquest diumenge al Teatre Serrano de la capital de la Safor.

La novel·la de Sebastià conta la història del jove periodista Joan Ballester, que viatja a Brussel·les a cobrir un acte protocol·lari, sense gens d’interés en les institucions europees. La visita li permet deixar arrere per uns dies problemes sentimentals i familiars als quals no vol enfrontar-se. A la capital d’Europa, s’assabenta de la imminent aprovació d’un tractat comercial que perjudicarà letalment els productors de taronja valencians. Ballester, periodista escèptic però vocacional, ha detectat la notícia i decideix quedar-se a Brussel·les per a esbrinar els interessos que s’amaguen darrere d’aquell acord. Entre Brussel·les i Estrasburg, sota una pluja quasi permanent, Joan s’endinsa en les clavegueres de la política, plena d’hipocresia i violència soterrada, protagonitzada per lobbistes implacables. No obstant això, tanta curiositat pot resultar perillosa.

Jordi Sebastià (Burjassot, l’Horta Nord, 1966) ha treballat com a periodista i ha sigut alcalde del seu poble i diputat en el Parlament Europeu. Ha publicat llibres de reportatges, assajos i contes. Així mateix, ha traduït els poetes portuguesos Eugénio d’Andrade i Sophia de Mello, ha escrit guions i ha dirigit el migmetratge Un dia com un altre i el documental La Fifla. En la seua nova obra, el protagonista de la seua primera novel·la, Un assumpte de perifèria, torna vint anys després per a protagonitzar aquest «afer europeu».

Per part seua, La llum subterrània, de Xavier Mas, és un llibre compost per tres parts de 16 poemes cadascuna, precedides d’un poema preliminar i seguides d’un altre com a epíleg. El conjunt compon una obra «molt travada i construïda», que requereix una lectura seguida i pausada i que s’imposa per la «força de les imatges», la «precisió del vers» i l’«emoció genuïna que ha fet nàixer els poemes», ha indicat el jurat.

Xavier Mas (Navàs, el Bages, 1996) va estudiar Filologia Catalana i un postgrau en Assessorament Lingüístic i Serveis Editorials a la Universitat de Barcelona. Actualment, treballa de professor de llengua i cultura catalanes en la Universitat de Bristol, al Regne Unit. És un dels cofundadors de «Com ho diria», una plataforma digital especialitzada en l’argot juvenil del català. Ha publicat la novel·la La mort lenta (Premi Documenta 2018) i els poemaris Renills de cavall negre (Certamen Art Jove Salvador Iborra 2018) i La gran nàusea (2021). A més, ha guanyat una vintena de premis literaris de narrativa i poesia i ha participat en algunes compilacions de relats col·lectius.

Comparteix

Icona de pantalla completa