Diari La Veu del País Valencià
UP aposta per l’economia social i solidària per a la transformació social en una jornada a Castelló de la Plana

El grup parlamentari en el Congrés de Unides Podem ha impulsat aquest dissabte a Castelló de la Plana una jornada sobre Economia Social i Solidària amb entitats i empreses del sector en la qual ha posat en valor aquesta alternativa «per a la transformació social que posa en el centre de l’economia les persones enfront del benefici econòmic coste el que coste».

La trobada ha comptat amb la directora general del Treball Autònom i Economia Social i Responsabilitat Social de les Empreses del Ministeri de Treball i Economia Social, Maravillas Espín; la diputada en el Congrés per Castelló, Marisa Saavedra; el parlamentari basc Roberto Uriarte, i l’experta en economia social i professora de la Universitat de València, Gemma Fajardo.

«Els principis de l’Economia social posen les necessitats de les persones en el centre per damunt del capital. Si no hi ha eficiència social no hi ha econòmica. Amb una gestió democràtica, defensa de la solidaritat i responsabilitat i destinant els excedents al desenvolupament sostenible», ha destacat la directora general del Ministeri de Treball, que ha abordat els fons gestionats pel Ministeri de Treball i d’Economia Social i els nous processos legislatius dirigits a aconseguir la corresponsabilitat dels treballadors i les treballadores en el govern de les empreses.

«Després de tres anys d’intens treball al Congrés i al Ministeri de Treball per a impulsar l’Economia Social, sempre en diàleg amb els diferents agents, ens hem trobat amb les entitats del territori, i desitgem que servisca per a contribuir a estrényer les relacions de col·laboració i de creació de xarxes entre actors tan rellevants per a un model econòmic que tant necessitem», ha ressaltat Marisa Saavedra, impulsora de l’esdeveniment.

La jornada ha tingut la participació de totes les entitats representatives del sector, com ara els presidents de la Confederació de Cooperatives del País Valencià (Concoval) Emili Villaescusa; de l’Agrupació d’Empreses Societats Laborals del País Valencià (Aesal), Francisco José Sebastià; de la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària (REAS PV), Anna Peñalver; de l’Associació Valenciana de l’Economia del Bé Comú (EBC), així com integrants de Fiare Banca Etica, La Niuada i Fòrum Nova Ruralitat.

La jornada ha tractat de la nova Llei Concursal, els PERTE (projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica finançats pels Fons Europeus) o la col·laboració i possibilitats d’expansió de l’Economia social i solidària.

En l’encontre, s’han exposat bones pràctiques d’aquest model de diferents zones del territori, com són la Cooperativa de Viver (l’Alt Palància), la Cooperativa d’Alfara de la Baronia (el Camp de Morvedre), l’Associació d’Usuaris d’Energies Renovables Ares dels Oms (els Serrans) i l’empresa d’inserció Reciplana Recuperacions de Vila Real (la Plana Baixa).

Roberto Uriarte, diputat en el Congrés per Biscaia i coorganitzador d’aquestes jornades, ha manifestat que «les successives crisis que vivim fan necessari avançar més encara cap a un canvi de model productiu que pose en el centre l’economia social i solidària per la seua capacitat transformadora. Aquest model representa en l’Estat prop del 10% del PIB, i agrupa més de 42.000 empreses que generen més de 2,3 milions d’ocupacions».

Comparteix

Icona de pantalla completa