Diari La Veu del País Valencià
El portal de la Valldigna, a València

El Portal de la Valldigna, a València, està situat al barri del Carme i el 1400 era l’accés a la moreria, obert a la muralla d’època islàmica, del segle XI. Pren el nom del Monestir de Santa Maria de la Valldigna, ja que la casa de l’abat estava davant.

Consta d’un arc de mig punt d’estil gòtic valencià, de carreu, amb un lleuger avanç a les impostes. A la part superior, hi ha una reproducció de la dècada del 1960 del retaule original que hi va existir, dedicat a la Mare de Déu i que va ser col·locat el 1589. El retaule representa el rei Jaume II en l’acte de fundació del monestir de la Valldigna, que va atorgar a l’abat del Monestir de Santes Creus, amb una inscripció que acompanya la imatge i que diu: «Aquesta vall per a la vostra causa». Al costat, sobre el mur, una inscripció diu: «Nostra Dona / de la Bona Son, / regueu per nosaltres, / Portal de Valldigna».

A tocar del portal es va instal·lar la primera impremta de l’Estat pel mestre impressor Lambert Palmart, oriünd de Colònia (Alemanya). En aquest establiment, l’any 1474, es va imprimir el primer incunable: Obres o trobes en lahors de la Verge Maria, tal com recorda una placa commemorativa. L’incunable, procedent del convent dominic de València, es troba actualment a la biblioteca de la Universitat de València.

També es diu que, al costat del portal, va tindre lloc el succés viscut per fra Joan Gilabert Jofré, interposant-se a l’assetjament i apedregament d’un dement, després del qual, i canviant el seu sermó quaresmal, va propiciar que el 9 d’abril del 1409 es posaren els fonaments del primer manicomi del món: l’Hospital dels Folls i dels Innocents.

Comparteix

Icona de pantalla completa