Diari La Veu del País Valencià
Els Penya-segats de la Marina, declarats Zona Especial de Conservació de la Xarxa Natura 2000

El Ple del Consell ha aprovat aquest divendres declarar com a Zona Especial de Conservació (ZEC) el Lloc d’Importància Comunitària «Penya-segats de la Marina» (ES5213018) i la norma de gestió que regirà aquest espai, com també la Zona d’Especial Protecció per als Ocells (ZEPA) del mateix nom. Amb una superfície aproximada de 980 hectàrees, afecta els municipis de Xàbia, Benitatxell i Teulada (la Marina Alta).

Tots dos tipus d’espais (ZEC i ZEPA) constitueixen la Xarxa Natura 2000, una xarxa ecològica europea d’àrees de conservació de la biodiversitat, que inclou aquelles àrees que en conjunt alberguen una representació rellevant dels hàbitats i espècies d’interés comunitari per a la Unió Europea, així com les espècies protegides a través de la Directiva d’Ocells.

Les normes de gestió són l’instrument tècnic i normatiu que garanteix una adequada gestió d’aquests espais. Espais tan emblemàtics com el Cap de la Nau, les cales de Moraig o la Granadella -actualment en regeneració després de l’incendi patit el setembre del 2016- o les Illes del Portitxol i el Descobridor en formen part.

Aquesta àrea litoral de gran rellevància ambiental alberga una extraordinària representació dels hàbitats vinculats a les costes rocoses, com ara els esculls, els illots o les coves semisubmergides.

A més, hi ha presents altres hàbitats remarcables com la formada per statices endèmiques (Limonium) o xicotets nuclis de ginebre marí (Juniperus oxycedrus subsp. macrocarpa), entre altres formacions d’importància.

La zona destaca també pels seus valors florístics i faunístics, amb espècies com l’única població peninsular de la planta Diplotaxis ibicensis i una de les millors de la silene d’Ifac (Silene hifacensis), a més d’altres espècies amenaçades, com la falaguera marina (Asplenium marinum) o el Maytenus senegalensis subsp. europaea.

Quant a la fauna, destaca la presència de diverses espècies d’interés comunitari: la Cova dels Ratpenats (Teulada) alberga poblacions de diverses espècies de ratpenats (Myotis blythii, M. myotis i Rhinolophus ferrumequinum). Quant als ocells, està confirmada la nidificació del corb de mar emplomallat (Phalacrocorax aristotelis), i a la zona es coneix l’última referència històrica de reproducció de l’àguila pescadora al País Valencià, espècie que està sent objecte d’un projecte de reintroducció.

Comparteix

Icona de pantalla completa