Diari La Veu del País Valencià
El Consell exigeix al govern espanyol que solucione el «maltractament» dels PGE a les comarques del sud del País Valencià

La vicepresidenta portaveu de la Generalitat, Aitana Mas, ha insistit a reclamar al govern espanyol que solucione el «maltractament» del projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2023 a les comarques del sud del País Valencià, i també que «concrete d’una vegada per sempre» el nou model de finançament autonòmic que fa anys que està pendent.

Així ho ha exposat en la compareixença setmanal posterior al ple del Consell, celebrat aquest divendres a Alacant després de la concentració de la Plataforma Per un Finançament Just per a continuar exigint un nou model de finançament i més inversió dels PGE a les comarques meridionals valencianes d’acord amb el seu pes poblacional, ja que ha advertit que està a la cua de l’Estar en els Pressupostos «quan és la cinquena que més aporta al PIB estatal». A més, ha demanat que les inversions projectades «s’executen realment» durant l’any vinent.

Paral·lelament, ha reiterat la reclamació de la Generalitat que el nou model de finançament siga realitat per a mantindre els serveis públics: «Fins i tot sent pobres, 12 punts per davall de la renda per capita mitjana, aportem al conjunt de l’Estat». Fins que el govern espanyol no definisca aquest sistema, la vicepresidenta ha urgit que aprove mesures transitòries amb recursos suficients i repartits equitativament entre les comunitats autònomes.

A més, ha demanat de nou el reconeixement del deute «insostenible» acumulat per la Generalitat durant anys pel mal funcionament dels anteriors models de finançament, al costat de mecanismes de compensació perquè el nou sistema «no nasca llastat».

I ha repetit la frase que han utilitzat els últims anys els representants del govern valencià en al·lusió a l’infrafinançament: «No volem ser més que ningú, però estem farts de ser menys que la resta».

Comparteix

Icona de pantalla completa