Diari La Veu del País Valencià
El Consell valida set declaracions d’emergència per un import de 2,1 MEUR pels incendis d’aquest estiu

El ple del Consell ha validat aquest divendres set declaracions d’emergència per a escometre obres pels incendis forestals d’aquest estiu, per un import conjunt de 2.174.752 euros. Es tracta dels focs que van afectar Begís (l’Alt Palància), la Vall d’Ebo (la Marina Alta), Venta del Moro (la Plana d’Utiel-Requena), Costur (l’Alcalatén) i Calles (els Serrans), on els diners es destinaran a recuperar la coberta vegetal, evitar l’erosió i condicionar els camins d’accés a les zones cremades.

En concret, un milió d’euros anirà per a actuacions de restauració de la superfície cremada a l’incendi de Begís, que va afectar els termes municipals d’Altura, Barraques, Begís, el Toro, Xèrica, Sacanyet, Teresa, Toràs, Viver, les Alcubles i Andilla. El foc es va donar per extingit el 13 de setembre després de cremar 18.522,78 hectàrees, de les quals 16.944,47 eren sòl forestal.

A l’altre gran incendi de l’estiu, el de la Vall d’Ebo, es dediquen 700.000 euros. Va afectar Balones, Benimassot, Castell de Castells, Famorca, Fageca, la Vall d’Alcalà, la Vall de Laguar, la Vall d’Ebo, l’Atzúbia, Orba, Pego, Plans, Tollos, Tormos i la Vall de Gallinera. Es va donar per extingit el 21 d’agost després d’arrasar 11.604,42 hectàrees, de les quals 10.609,05 eren superfície forestal.

L’import de totes aquestes actuacions, tant les que executa el govern espanyol com les que executa la Generalitat, ascendeix a dos milions d’euros a Begís i un milió a la Vall d’Ebo. El termini d’execució és de sis mesos, per la qual cosa els treballs finalitzaran entre març i abril. A aquestes tasques cal sumar les de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) per 1,2 milions, ja iniciades a Begís.

Actualment, es fan treballs a Toràs, en la muntanya Aguamala, d’eliminació de l’arbratge a banda i banda de les pistes per a evitar que caiguen i suposen un risc per a les persones. A Teresa, zona amb greu risc d’erosió, es construeixen estructures en xicotets barrancs, mentre a Begís està en marxa condicionament i millora de camins.

També es treballa en la restauració de Venta del Moro, on el Consell destina 249.752 euros, i prompte s’iniciaran les actuacions a l’incendi de Costur i les Useres amb una aportació de 150.000 euros. Hi ha una altra partida de 75.000 euros per a l’adequació de camins i eliminació d’arbratge després de l’incendi de Calles.

Comparteix

Icona de pantalla completa