Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament d’Oriola no podrà aprovar els Pressupostos i continuarà amb una pròrroga que s’allarga des del 2018

Colp a l’estabilitat política a la capital del Baix Segura. El nou equip de govern, integrat pel PSPV i per Cs i liderat per l’alcaldessa socialista Carolina Gracia, no podrà sumar vots per a aprovar uns nous pressupostos. L’assemblea de Canviem Oriola, marca local de l’esquerra alternativa –de la qual participa Podem– ha considerat que «no es donen les condicions» per a donar suport als pressupostos plantejats per l’equip de govern municipal. Cal recordar que els vots de Canviem van ser decisius per a investir Carolina Gracia a l’abril d’enguany i fer fora Emilio Bascuñana, alcalde amb el PP des del 2015.

Després de dues legislatures fallides amb un govern entre PP i Cs definit per les disputes internes, a l’abril d’enguany es va gestar una moció de censura perquè el PSPV assolira l’alcaldia d’Oriola. El pacte entre aquest partit i Cs es va signar fins i tot davant notari per evitar imprevistos. Canviem, en aquell moment, va donar suport a l’operació per apartar el PP de l’alcaldia.

Ara, en canvi, quan s’havien d’aprovar els pressupostos locals, l’acord no ha sigut possible. Els últims comptes que es van aprovar a la capital del Baix Segura van ser els del 2018. Des d’aleshores s’està prorrogant aquest pressupost, fet especialment greu si es té present que des de llavors hi ha hagut una pandèmia o que a hores d’ara es viu un període inflacionari i que es pronostica una gran crisi energètica imminent.

Els arguments de Canviem per a no donar suport als comptes, segons ha informat el diariodelavega.com, és el fet que dos dels regidors de Cs estan sent investigats per prevaricació. La investigació judicial estaria relacionada amb l’activitat política d’aquests dos càrrecs electes. «Des de Canviem no entenem ni acceptem que els regidors afectats per la investigació continuen formant part de la Junta de Govern Local i ostentant competències vinculades a l’objecte de la investigació». Els regidors d’aquesta agrupació entenen que l’alcaldessa, Carolina Gracia, ha de cessar els càrrecs investigats.

L’esquerra alternativa d’Oriola va més enllà, atès que diuen «constatar» una deriva «cap a la dreta» en les polítiques de l’Ajuntament, «excessivament controlat per Cs». Com a exemple, diuen que «s’han bloquejat decisions clau en matèria d’urbanisme, tal com demostra el fet que el regidor responsable estiga accelerant l’aprovació dels tràmits pendents per a urbanitzar Cala Mosca», diuen referint-se a l’últim terreny de costa verge que queda al terme municipal. També asseguren que «s’està impedint la recuperació dels espais robats pel bisbat al municipi i s’està rebutjant el desplegament de polítiques en matèria de vivenda pública».

Canviem també indica que el seu suport a la investidura de Carolina Gracia a l’abril es va fer amb la condició de garantir unes polítiques progressistes que actualment, consideren, no s’estan desenvolupant. El PSPV, amb sis regidors; i Cs, amb cinc, governen en minoria en una corporació que compta amb 25 representants. Els tres regidors de Canviem són els qui poden garantir l’estabilitat d’aquest govern local.

Comparteix

Icona de pantalla completa