El castell d’Alfarb (la Ribera Alta) està situat a la plaça de Dalt, la part més alta de la vila, davant del riu Magre. Els habitatges particulars que l’envolten l’oculten parcialment.

L’origen de l’actual poble sembla una alqueria islàmica, encara que fins i tot el seu topònim (al-Khárb significa «despoblat» o «ruïnes») sembla indicar l’existència d’un poblament anterior.

D’altra banda, els investigadors consideren possible un origen romà, basant-se en l’existència a la base de la fortificació, de diverses làpides d’època romana amb inscripcions llatines (en una d’elles pot llegir-se «Hercule Invicte»). El més probable és que es tracte de material més antic d’una altra procedència utilitzat en aquesta obra, ja que els murs pertanyen al període islàmic.

L’antic lloc d’Alfarb va ser donat per Jaume I, el 7 de juliol del 1238, a Pere de Montagut. El castell, que data del segle XII, mostra una planta quadrangular i de la construcció originària només queda una sòlida torre rectangular, en relatiu bon estat, feta en maçoneria, i algunes altres dependències.

Actualment, s’hi poden dur a terme visites culturals.

Comparteix

Icona de pantalla completa