Diari La Veu del País Valencià
Dos investigats per abocar durant mesos purins a l’espai natural protegit de la Marjal de Nules

La Guàrdia Civil ha investigat dues persones per la comissió d’un presumpte delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. Els investigats suposadament havien estat abocant durant mesos tones de purins en un espai natural protegit de Nules (la Plana Baixa), segons ha informat l’institut armat.

El SEPRONA de Borriana (la Plana Baixa) va iniciar una investigació el mes de maig passat per uns presumptes abocaments incontrolats a la Marjal de Nules, terreny que pertany a un dels Espais Naturals protegits del País Valencià, declarada com a zona especial de conservació (ZEC) i considerada una de les zones humides catalogades a l’empara del que s’estableix en l’Acord d’aprovació del Catàleg de Zones Humides del País Valencià.

Durant la investigació els agents van comprovar l’existència de tolls de grans dimensions amb purins líquids que la terra no podia absorbir a causa de la saturació existent, que emanaven una forta olor i recollien una gran quantitat de mosquits.

Els guàrdies civils van col·laborar durant les perquisicions amb organismes com la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, així com el Departament Territorial de la Conselleria del Medi ambient, que va determinar que existien hàbitats i espècies en perill d’extinció a la zona, així com la incompatibilitat de tota mena d’abocament sòlid o líquid potencialment contaminant sobre els sòls, podent tindre efectes apreciables sobre els espais i espècies que es troben en l’espai Xarxa Natura 2000.

Després de múltiples tasques d’investigació i tasques de vigilància discreta, la Guàrdia Civil va sorprendre in fraganti un dels presumptes responsables, treballador d’una empresa situada a la Vilavella (la Plana Baixa), que, mitjançant un tractor i un dipòsit, feia l’abocament per mitjà d’un tub de grans dimensions, projectant més de 9.000 litres de desfets sobre el terreny amb cada evacuació.

L’operació va culminar aquest mes de novembre amb la investigació d’aquesta persona i el responsable de l’empresa, per dur a terme l’abocament de manera descontrolada, amb tècniques no autoritzades, des de desembre del 2021, sense que el propietari de la parcel·la tinguera coneixement.

Les diligències instruïdes han sigut entregades als Jutjats de Vila-real.

Comparteix

Icona de pantalla completa