Diari La Veu del País Valencià
L’ermita de Sant Josep, a Ador

L’ermita de Sant Josep, a Ador (la Safor), està situada en un turó anomenat el Cabeço, a l’oest del municipi. S’hi arriba pel camí del Calvari, que arrenca al costat de la plaça de Sant Francesc de Borja. L’emplaçament es coneix com el Balcó de la Safor per les excel·lents vistes que hi ha des d’allí. També s’hi venera la imatge del Santíssim Crist de l’Empara, que és el patró del poble.

Es va edificar entre 1563 i 1564, per iniciativa de Josep Faus. El 1684 està documentada la presència d’un ermità, fet que s’estendrà fins al 1981.

És un temple d’estil renaixentista que té adossades dependències annexes als dos costats. La façana és de frontó, rematada per una espadanya amb penell. La campana data del 1654 i rep el nom de Sagrada Família, en memòria de la protecció a les famílies d’Ador enfront de la pesta. La porta d’accés està decorada amb motllures i amb el nom de l’ermita en un retaule ceràmic entre la llinda i l’òcul superior. La coberta és de teula, a dues aigües en el cos principal i d’un aiguavés als laterals. L’interior presenta volta de canó amb dos arcs faixons que parteixen de pilastres adossades als paraments. El presbiteri està elevat sobre grades i hi ha un retaule barroc darrere de l’altar major. Al costat de la porta, hi ha els casalicis de les dues últimes estacions del Via Crucis.

L’edifici s’ha restaurat en diverses ocasions, especialment al segle XX.

Comparteix

Icona de pantalla completa