El documental «L’empremta de Joan Fuster» es preestrena a la Filmoteca de València

El film del director Jordi Call s’hi projectarà aquest dijous

La Filmoteca de València preestrena aquest dijous, 17 de novembre, a les 20 hores, el documental L'empremta de Joan Fuster, que reconstrueix la figura de l'assagista i el seu impacte com a escriptor i intel·lectual, així com la seua projecció internacional, gràcies als testimoniatges de veus pròximes a l'escriptor de Sueca.

L'audiovisual, dirigit per Jordi Call i produït per Agustí Mezquida per a València Imagina Televisió (VITV), compta amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport a través de l’IVC, À Punt Mèdia, Televisió de Catalunya (TV3) i Televisió de les Illes Balears (IB3).

Els encarregats de presentar el nou documental sobre el pensador valencià a la Sala Berlanga de la Filmoteca seran la consellera Raquel Tamarit; el director general d'À Punt Mèdia, Alfred Costa, i el director del documental, Jordi Call.

«En el que queda del 2022 tenim la concentració d'activitats més importants de celebració de l’Any Joan Fuster. Una de les grans fites és aquest documental, perquè créiem que era adequat fer una relectura audiovisual del seu pensament, però també d'ell com a persona», subratlla la consellera de Cultura, Raquel Tamarit.

«Just fa 15 anys es va produir un documental molt complet, Ser Joan Fuster, dirigit pel cineasta valencià Llorenç Soler, que ens ha deixat recentment i a qui volem que la preestrena del nou documental servisca també d'homenatge per la seua contribució a l'audiovisual valencià. El nou documental aborda al nostre pensador des d'òptiques que no s'havien tocat encara, com la influència internacional o parts de la seua vida sobre les quals ningú havia parlat encara. Crec que el resultat enriqueix i suma, i per això convidem a la societat valenciana al fet que el veja», ha afegit Tamarit.

Per part seua, el director d'À Punt Mèdia, Alfred Costa, ha declarat que el documental «és una mirada polifacètica sobre un intel·lectual de gran impacte social». «Precisament per això -continua- ens hem fixat sobretot en l'empremta de la seua vastíssima obra, tant en el seu temps com en les generacions de joves que no el van conéixer». El director general ha conclòs que «el resultat és una aproximació rica i plena de matisos molt suggeridors per a l'espectador del present».

Amb guió de Maria Sales i Jordi Call, i la coordinació de continguts dels periodistes Toni Mollà i Josep Ramon Lluch, hi intervenen amics artistes i escriptors de Joan Fuster, i especialistes en la seua obra com ara Lluís Llach, Raimon, Joaquim Bosch, Artur Heras, Àngels Gregori, Francesc Bayarri, Jaume Pérez Muntaner, Vicent Sanchis, Vicent Pitarch, Eliseu Climent, Antoni Serra i Antonina Canyelles.

Entre els especialistes internacionals, hi destaquen les intervencions dels filòlegs Thomas Harrington, Dominic Keown i la italiana Veronica Orazi. Dins de la nova generació de creadors hi participen Aina Monferrer, Pau Alabajos, Saray Cerro i Alba Fluixà.

Jordi Call assenyala que aquest projecte «ha sigut un regal». «Un regal que em va caure del cel quan Agustí Mezquida em va cridar per a dirigir aquest documental. Per a mi va ser una sorpresa perquè sabia poc de Joan Fuster. És a dir, que em vaig acostar sense apriorismes ni prejudicis. Potser des de la mateixa posició que s'acosten moltes persones que no ho coneixen i sabran d'ell a partir d'aquest documental», assevera.

«Ha sigut sobretot un procés de descobriment. Després de visionar hores i hores de material d'arxiu i escoltar-ho en unes quantes entrevistes, ara puc dir que conec una mica millor a Joan. I l’he acabat volent. Per moltes coses que ja estan dites: era intel·ligent, divertit, escèptic, compromés, amb una capacitat de treball sobrenatural... Però també era fràgil. I va haver de viure moments de dubte, de decepció, de contradiccions... I això encara ho fa més interessant», conclou Call.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.