Diari La Veu del País Valencià
El Sindicat Arrosser d’Alfafar

El Sindicat Arrosser d’Alfafar (l’Horta sud) està situat en el considerat nucli funcional de la ciutat.

L’edifici entronca amb la tradició dels centres recreatius privats que es van construir a finals del segle XIX i que van tindre un segon període constructiu en la dècada del 1920, especialment en les poblacions agràries xicotetes amb una economia pròspera. El 1942, va passar a ser propietat del Sindicat Arrosser de la Federació d’Agricultors de l’Arròs a Espanya, per a oficines i magatzem

Cap al 1928, el Centre Agrícola d’Alfafar, que ocupava un edifici propietat d’un dels socis, va adquirir un cèntric solar recaient a la plaça del Forn i va alçar una nova edificació una mica ostentosa en el senzill entorn local, llavors amb abundants exemples d’arquitectura popular. La façana principal segueix l’esquema compositiu d’un arc de triomf.

Consta de dues plantes a la part lateral, encara que aparenta una única planta baixa. El gran saló del vestíbul és de doble altura i té grans finestrals, segons esquemes usuals en aquesta tipologia recreativa, que en les versions més populars o locals es fon amb els esquemes del saló café. Un saló de 190 metres quadrats, que està decorat amb tocs eclèctics característics del modernisme i que presenta un fals sostre decorat amb guixeries. Un espai lluminós, que en l’actualitat és la sala de lectura i dipòsit de llibres.

Estilísticament, podria enquadrar-se dins del corrent noucentista. Després de l’adquisició per l’Ajuntament i posterior rehabilitació, des del 1989 s’ha convertit en la seu central de la Biblioteca Pública Municipal d’Alfafar.

Façana lateral

Comparteix

Icona de pantalla completa